Muzika film i TV

Muzičke zvijezde koje su (ne)uspješno promijenile muzički žanr

Zbog novca, slave, ili tek radi promjene, mnogi muzičari mijenjaju muzički pravac. Nekada su promjene drastične i veoma uspješne, a nekada do jučerašnje zvijezde prestanu da budu zanimljive široj publici.

Takvih primjera u regionu ima mnogo. Rokeri postaju folkeri, pop pjevačice postaju folk zvijezde, nekadašnje dens pjevačice presele se u pop/folk vode.

Navešćemo tek nekoliko veoma zapaženih primjera.

Željko Bebek

“Ako možeš zaboravi”, “Sve će to mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i šaš”, “Pristao sam biću sve što hoće”, neke su od pjesama koje je Željko Bebek svojim vokalom uveo u anale jugoslovenske rok muzike.

Dok je bio član grupe Bijelo dugme, taj sarajevski sastav važio je za rok grupu i upravo su pjesme koje je on izvodio dio “najtvrđe ere” slavnog muzičkog sastava koji i dan danas održava koncerte.

Nakon izlaska iz grupe, Bebek je prešao u nešto komercijalnije vode, a koketirao je sa folkom. (Sjetimo se dueta “Dvije oluje sa Mirom Škorić“).

Džiboni

Slavni Dalmatinac je krajem osamdesetih godina (i početkom devedesetih) bio poznat kao rok muzičar. Bio je u sastavu Osmi putnik. Rok hitovi bili su “Glasno, glasnije”, “Cijele noći molio sam nebo”, “Sve će biti k’o nekada”.

Nakon te faze, nastupa period kada Džiboni postaje regionalna zvijezda prethodno promijenivši muzički pravac. Njegova današnja muzika (po kojoj je poznat posljednjih 15-ak godina) mješavina je melanholičnog i mediteranskog popa, pa svi uživamo uz “Libar”, “Žeđam”, “Tajna vještina”…

Jelena Karleuša

Sa 16 godina Karleuša je zakoračila u svijet estrade kao folk pjevačica. Bilo je to 1995. godine kada je mlada folk zvijezda pjevala “Ogledalce” i učestvovala na Poselu.

https://www.youtube.com/watch?v=mqHYIVrZ_Uc

Godine 2002. Jelena odlučuje da folk zamijeni urbanijim zvukom, pa snima album “Samo za tvoje oči”. Uslijedili su hitovi “Još te volim”, “Moj dragi”, kao i naslovna numera. Tog recepta Jelena se drži i dan danas, pa se, i pored uticaja folka u njenim pjesmama i pjevanju, njena muzika ne može svrstati u grupu “narodna”.

Amadeus band

Momci iz Leskovca ističu kako su oduvijek bili rokeri. Od momenta kada su se predstavili javnosti na Sunčanim skalama 2002. godine sa pjesmom “Kupi me”, postali su jedan od najpopularnijih pop bendova na domaćim prostorima. Ne kriju da su rok izdali zbog novca, a taj muzički pravac i dalje slušaju privatno. Nerijetko se hard rok provuče i kroz njihov današnji rad, ali samo kada je riječ o stajlingu inspirisanom tim pravcem.

Ana Stanić

Poznata Beograđanka danas nerado priča kako je devedesetih bila popularna kao pjevačica hitova “Ne kitu u usta”, “Brate prijatelju” i “Kralj kokaina”.

https://www.youtube.com/watch?v=OGbCh8d2z6g

Vrijeme njenog boravka u grupi Moby Dick ujedno je i doba njene najveće slave, ali Ana kao da taj dio karijere želi da zaboravi, osim ako ne govorimo o pjesmi “Nostalgija” na koju je veoma ponosna.

I nakon izlaska iz grupe i raskida sa frontmenom Srđanom Čolićem, Ana je nastavila uspješnu solo karijeru, pa je neko vrijeme dominirala sa veoma slušanim pjesmama “Molila sam anđele”, “Sama”, “Vidim te kad”, “Grad”, “Pogrešan”, “Više nisi moj”… Posljednjih godina Ana snima albume i spotove, ali ne baš popularne kao nekad.

Aca Lukas

Započeo je karijeru sa rok pjevačicom Viktorijom. Bio joj je klavijaturista. Trenutno glavna tabloidna zvijezda, popularni je folk pjevač, posljednjih 15-ak godina. Lukas je priznao i da bi svoju uspješnu karijeru folk pjevača rado zamijenio za karijeru pjevača Bijelog dugmeta, benda čiji je je veliki obožavalac.

Hitovi Dugmeta, Bajage, Riblje čorbe dio su Lukasovog repertoara bilo da nastupa po klubovima ili stadionima i arenama širom regiona.

Aco Pejović

Slično kao i njegov kolega Lukas, ovaj pjevač iz Prijepolja mijenjao je pop/rok za folk. Manje je poznato da je Pejović svojevremeno bio u pop/rok bendu dok je živio u Podgorici. Smatra se jednim od najtraženijih folkera, a veliki hitovi su mu “Taksi”, “Opušteno”, “Nisam pao”…

Selma Bajrami

Vokalne sposobnosti pjevačici iz Tuzle dozvoljavaju da pjeva šta god želi. Svojevremeno je bila u pop muzičkim vodama. Nastupala je sa pjesmom “Zaljubljena”, ne bi li osvojila prvo mjesto na nacionalnom izboru za predstavnika BiH na Evroviziji.

https://www.youtube.com/watch?v=LIF_A2pi4R0

Iako se kao evrovizijska pjevačica nije proslavila, to joj je pošlo za rukom kada je snimila mega hitove folk muzike poput “Kakvo tijelo Selma ima”, “Nano”, “Žena sirena”, “Ostrvo tuge”, “Nisam ti oprostila”…

https://www.youtube.com/watch?v=omLqnnNnWso

Goca Tržan

Goca je probala sve. Kao djevojka učestvovala je na gitarijadama i rok festivalima. Bila je član rok sastava Distorzija.

Prešla je u pop dens kada je postala članica benda Tap 011, a onda se predstavila kao pop pjevačica kada je krenula u solo karijeru. Danas, u njenom opusu mogu se čuti i primjesi folk muzike. Možda nam Goca sprema još neku promjenu u narednom periodu?

Vanna

Vanna je i dan danas mnogima asocijacija na dens “veselih devedesetih”. Žena koju pamtimo i volimo zbog hitova “Tek je 12 sati”, “Da ti nisam bila dovoljna”, “Ne traži ljubav”, nakon napuštanja hrvatske mega popularne dens grupe ET, postala je pop pjevačica, i to jedna od najcjenjenijih u toj oblasti.

Vanna se pak ne stidi svojih “dens radova”, pa i pored svojih raskošnih pop balada poput “Ako je vrijedilo išta” i “Kao rijeka”, zapjeva i ET pjesme koje već dvadeset godina ne gube na popularnosti.

Vesna Pisarović

Pjevačica iz Požege region je zavela pjesmama “Ivane”, “Doktore”, “Koljena”, “Da znaš”, “Sigurna”, “Bježi od mene”… Bila je omiljena pop pjevačica iz susjedne Hrvatske početkom dvijehiljaditih. Vesna je na vrhuncu slave, koja joj po sopstvenom priznanju nije prijala, otišla u Veliku Britaniju i odlučila da nadogradi svoje muzičko obrazovanje. Pokrenula je karijeru džez pjevačice, pa iako nije u medijima, često čujemo njene pjesme na muzičkim kanalima i radio stanicama.

Ko je od navedenih muzičkih zvijezda najveću promjenu napravo, a samim tim i najveći uspjeh, ostavljamo vama da presudite.

B.V.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
No matter
Gost
No matter

samo što od džibonijevih hitova, samo je onaj prvi iz osmog putnika. ostali su iz solo karijere prije nego je postao closter

Taliska
Gost
Taliska

Kako je moguće da u isti tekst smjestite Džibonija i Selmu Bajrami? Na osnovu kojih kriterijuma zaključujete da su neuspješno promijenili pravac Džiboni i Bebek? Bebek koketirao sa folkom kada je napustio Dugme?

Send this to a friend