Muzika film i TV

Jurica Pađen: Pivo, rokenrol i fudbal, a možemo i seks tu negdje da uguramo

Foto: Alo/Nenad Vujanović

Gitarista i osnivač benda Aerodrom Jurica Pađen, otvoriće ovogodišnji „Bir fest“, koncertom koji će održati 15. avgusta. Za Alo! otkriva šta je to još što, kao prirodan spoj, ide uz muziku i pivo.

“Pivo, rokenrol i fudbal, a onda možemo i seks tu negdje da uguramo. To je neka magična kombinacija. Sigurno među publikom koja pije pivo, ima i navijača, a i ti navijači imaju vjerovatno dobar seksualni život”, kaže Jurica Pađen i ne krije da voli da pije pivo dok gleda utakmicu i priznaje da u tim trenucima „zbog atmosfere“ ne sluša muziku.

Rođen je u Zagrebu, odrastao je uz muziku „Bitlsa“, a bogatu muzičku karijeru tokom koje je gostovao i na čak 30 albuma svojih kolega, gradio je i kroz „Parni valjak“ i „Azru“. Objavio je i instrumentalni album „All Stars“ na kojem su mu gostovali Hus iz „Parnog Valjka“, Neno Belan, Masimo, Zele iz „Divljih jagoda“, Vedran Božić iz grupe „Time“ (jedini muzičar sa naših prostora koji je svirao sa Džimijem Hendriksom), producent Nikša Bratoš i Džoni Štulić.

“Ne volim ljude da nagovaram ni na šta. Rekao sam Džoniju da imam pjesmu i pitao ga da li bi želio da je odsvira. Rekao mi je: „Znaš da mene to više ne zanima“. Ipak, sam mu poslao pjesmu. Rekao sam mu, „ako ti se sviđa snimi je, a ako ne, baci je… Njegov snimak mi je stigao iste večeri. Mislim da mu se pjesma dopala i da je zato i pristao da je snimi. U toj pjesmi „Prijateljska vatra“ je makedonski ritam 7/8, a Džoni je rođen u Skoplju. Jednostavno je takav. Ne znam da li je uopšte sa bilo kim nešto radio otkad je otišao odavde. Neće sa ljudima da izađe čak ni na piće, kafu…Ne interesuje ga ništa što nije produktivno”, priča Jurica i dodaje da su se dvojica prijatelja, nedavno ipak i vidjela.

“Bio sam kod njega u Houtenu (Holandija), proveli smo zajedničko popodne. Kako živi? Kao vuk samotnjak. Puno radi, čita, prevodi, snima, izdao je na Jutjubu kolekciju svojih instrumentala. U „Azri“ sam proveo duže vremena nego u „Parnom valjku“. Sa Džonijem sam proveo intenzivne četiri godine. On umije da bude težak, ali isto tako i briljijantan. Poštujem ga ne samo kao muzičara, već kao pojavu… “, iskren je Pađen.

Nema namjeru da staje, jer za to, kako kaže, „nema vremena“. Radi i pozorišnu muziku, a povodom jubileja, 40 godina „Aerodroma“, Kroacija rekords želi da izda box set od čak pet albuma ovog benda.

“To je njihova inicijativa, ja ne volim godišnjice, kao ono „evo ti pozlaćeni zlatni sat iz Trsta“ za 40 godina vjerne službe. Ipak, drago mi je zbog tog priznanja”, priznao je na kraju Jurica.

Send this to a friend