Muzika film i TV

Kako će se Bregzit odraziti na britansku muzičku industriju

BPI, koja zastupa interese i velikih izdavača kao što je Sony i stotine malih nezavisnih izdavčakih kuća, saopštila je da bi neuspjeh u postizanju dogovora o razlazu Londona i Brisela mogao smanjiti značaj britanske muzičke industrije poslije Bregzita, prenosi je AP.

“S približavanjem Bregzita, muzika može pomoći u prikazivanju onoga što je uzbudljivo u Velikoj Britaniji dok pravimo nove trgovinske odnose, ali samo ako nas vlada podrži obezbjeđivanjem snažnog dogovora o Bregzitu koji bi omogućio našim umjetnicima da slobodno idu na turneje, da čvrsto štitimo prava i spriječimo da muzički proizvodi budu ometani u transportu”, rekao je direkor BPI-ja Džof Tejlor.

BPI je prethodno saopštio da je izvoz britanske muzičke industrije prošle godne porastao za 12 odsto na 408,4 miliona funti (454 miliona eura), što je najviše u posljednjih 18 godina. Ukupno je britanska muzička industrija od 2000. donijela preko pet milijardi funti.

Prema navodima BPI-ja, britanski muzičari su napravili svaki osmi album prodat u svijetu 2017. U posljednih 13 godina, devet puta je najprodavaniji album napravio neko iz Velike Britanije. Poslednji je bio Ed Širan s “Divide”.

Prihodi su posevno bili dobri na evropskom tržištu s povećanjem od 29 odsto od 2015. Evropa je i dalje najveće izvozno tržište za britansku muziku, dok su SAD pojedinačno najveća država.

Dobra prodaja u Evropi je posljedica i pada vrijednosti funte od preko 15 odsto od referenduma o Bregzitu u junu 2016. godine, dok britanska muzika i dalje ima neometan pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije.

S manje do 30 nedjelja do Bregzita, nije jasno kakvi će biti trgovinski odnosi s EU. Obje strane insistiraju da žele nastavak neometane trgovine, ali EU insistira da Velika Britanija ne može imati pristup jedinstvenom tržištu, ako ne prihvati i slobodno kretanje ljudi čemu se protive pristalice Bregzita.

1 Komentar na "Kako će se Bregzit odraziti na britansku muzičku industriju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend