Muzika film i TV

Kako je nastala čuvena pjesma Vidovdan

Kompozitor i teksopisac Milutin Popović Zahar, 1989. stvorio je “Vidovdan”, pjesmu koja važi za jednu od najvećih hitova narodne muzike na našim prostorima.

“Pjesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, prije proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi deset pjesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao povjerenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” pjeva pola svijeta, ne samo Srbi”, rekao je svojevremeno Zahar za Telegraf.

“U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na vjerskim pjesmama u Loznici, u Tršiću, gdje sam i rođen. “Vidovdan” je posljednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete vjerovati… Ja sam pola dana osjećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od bijesa sam sjeo na pod, i odjednom… Vidio sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta…a u meni je to vrilo mjesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Poslije dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije”, rekao je čuveni Zahar koji je dobrim dijelom zaslužan za uspjeh Lepe Brene kojoj je radio najveće hitove na početku karijere.

“Vidovdan” je jedan od najvećih hitova u karijeri narodne pjevačice Goce Lazarević koja je, kada je pjesma nastala, bila u braku sa Zaharom.

Međutim, ovaj evergrin, prvo je ponuđen Vesni Zmijanac i Ani Bekuti, ali završio je kod Goce.

1 Komentar na "Kako je nastala čuvena pjesma Vidovdan"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend