Muzika film i TV

Kako je nastala legendarna pjesma Hotel California

Album Majkla Džeksona “Thriller” nije više na prvom mjestu najprodavanijih albuma u Sjedinjenim Državama, tu poziciju je preuzela kolekcija najvećih hitova grupe Eagles.

Album ove grupe “Hotel California” je na trećem mestu.

Pjesma po kojoj je nazvan album i dan danas je veliki hit, a o čemu se radi u njoj, istražuje Alen Konor.

Rok zvijezde nisu bile nježne prema hotelima sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U pjesmi “Life’s Been Good”, povremeni gitarista grupe Eagles Džo Volš ne okoliša, već pjeva.

“Živim u hotelima, rušim zidove”, a zatim priznaje: “Zato imam knjigovođu da sve to plati.”

“Sve to” je ustvari pravo bogatstvo. U zvaničnoj biografiji grupe, Volš se sjeća noći u hotelu Astor tauers u Čikagu, tokom koje su on i glumac Džon Beluši (“Braća Bluz”) napravili štetu u izsnosu od 28.000 dolara.

Incidenti po hotelima nisu bili strani bendovima u to vrijeme. Sjetimo se samo pokojnog bubnjara grupe Led Zeppelin, Džona Bonama koji je vozio motor Harli Dejvidson, koji je dobio za rođendan, kroz hodnike hotela Kontinental Hajat u Los Anđelesu ili Kita Muna, bubnjara grupe Who, koji je upao u bazen hotela Holidej in u gradu Flintu u adržavi Mičigen vozeći linkoln kontinental.

Ali Eaglesima? Opušteni, naizled umiveni bend koji je pjesmom tražio od Amerike “We oughta take it easy”?

Stariji članovi grupe, Glen Frej i Don Henli mirno su tolerisali Volšovu destrukciju, ali kada je došao red na njih da napišu šta im je značio život na turneji, rezultat nije bio toliko bukvalan i donio im je više novca, nego što su para potrošili na hotele.

Donu Henliju se sviđala fraza “Hotel California” neko vrijeme.

Drugi gitarista Iglsa, Don Felder imao je zadatak da snimi instrumentalni dio pjesme i da to preda Freju i Henliju u nadi da će oni to prihvatiti. Dok je bio u Los Anđelesu to je radio u svojoj kući u kanjonu Topanga, a dok je bio na turneji javila mu se supruga Suzan, koja se nedavno porodila.

Rekla mu je kratko: “Selimo se.” Dok se odmarala u bašti sa svojom bebom, primijetila je da je pored ćebeta na kome su ležale gnijezdo zvečarki. Suzan i njen sin su se odmah preselili u kuću u Malibuu, a kada im se pridružio Don je prionuo na snimanje pjesme.

Zmija u navodno idiličnoj bašti odgovarala je ritmu buduće pjesme. Akordi više podsjećaju na flamenko, nego na rok muziku, prate nepravilan ritam, zbog čega je radni naslov bio “Meksički rege”, što se dopalo Freju i Henliju.

Što se tiče teksta pjesme, koji su njih dvojica napisali, on opisuje umornog putnika koga privuče “ljupko mjesto” ispunjeno grotesknim likovima, istovremeno je i glamurozno i zastrašujuće i njemu se čini da nikada neće moći da ode odatle.

U posljednjih 40 godina, ljudi su pokušavali da dešifruju šta stihovi pjesme znače uz mnogo mašte, da ta priča ima nekakvog smisla. Vjerovatno se treba sjetiti Frejevih riječi: “Odlučili smo da napravimo čudnu pjesmu, prosto da vidimo da li to može da nam prođe.”

Drugim riječima, značenje pjesme “Hotel California” je prije slučajno, nego što je skriveno. Atmosfera u kojoj se čovjek nalazi u nepoznatom, ruralnom okruženju i nije mu jasno šta se dešava, podsjeća, kaže Frej na roman “Čarobnjak” Džona Faulsa.

Ovo djelo engleskog pisca voljeli su pripadnici kontrakulture, zbog toga što je u njemu prikazan tajni svijet (u romanu je to grčko ostrvo), gdje je junak nije siguran šta je stvarno, a šta ne. Sam Fauls nije mislio da mu je ovo najuspjelije djelo. “Ovo je daleko od dobro napisane knjige”, rekao je. “Upao sam u svaku zamku pisca početnika”.

Kolaž čudnih slika je savršen način pisanja pjesme, ali fanovi rok muzike žele da znaju šta tačno svaki detalj znači.

Teorije koje su kružile među ljudima sumiraju tipične predstave obožavatelja o rok muzičarima: pa “warm smell of colitas” je ustvari miris marihuane, lice na naslovnoj strani singla koje ne možete jasno da vidite je satanista, a čuveni stih “you can check out any time you like, but you can never leave” dokazuje da je Hotel California ustvari psihijatrijska bolnica, zavnosnost od heroina… ili nešto slično.

“Neodređenost je glavni metod u pisanju pjesme” Frej je rekao novinaru tokom golf turnira na kalifornijskoj plaži Pebl bič 2003, na kome je igrao s kolegom Hjuiem Luisom. “Stihovi mogu da znače šta god slušalac poželi da znače”.

U slučaju Hotel California, to znači da se pjesma emituje na američkom radiju svakih 11 minuta. Takođe, to znači da su članovi grupe Eagles, koji se inače međusobno tuže, podnijeli tužbu protiv istoimenog hotela u Meksiku.

Grupa nikada nije ponovila ovakav uspjeh, a to je ih je dovelo do rapada. Manje maštoviti slušaoci više vole osjećanje koje pjesma izaziva, umjesto njenog tačnog značenja, a u pitanju je gubitak nevinosti i naivnosti koji oseća junak romana “Čarobnjak”.

A stihovi o tome da su zarobljenici u svijetu “roze šampanjca s ledom”, spajaju zadovoljstvo i kajanje na krajnje dalekovidan način.

Jer kada ste posljednji put čuli da je neki muzičar uništio svoju hotelsku sobu?

Možda 2004, kada je član grupe Busted, Met Vilis bacio televizor kroz prozor svoje hotelske sobe i odmah je izvinio zbog toga.

2 Komentara na "Kako je nastala legendarna pjesma Hotel California"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend