Muzika film i TV

Kako je nestala romantika iz ljetnjih filmova?

Brojke govore da je čak 5 od 10 najvećih romantičnih komedija ikada, osvanulo na bioskopskim platnima u ljeto, a to su sljedeći naslovi: Svi su ludi za MeriVjeridbaSeks i gradOdbjegla mlada i Zalomilo seFilmovi Moja velika mrsna pravoslavna svadba, i Zgodna žena, pušteni su u bioskope tokom proljeća, ali su najveću zaradu ostvarili na ljeto.

Međutim, taj princip je skoro pa nestao.

Čini se da filmski stvaraoci nisu naučili koja je tajna uspjeha i velike zarade, te ne idu na sigurnu kartu. Izgleda da su zaboravni, pa nije ni čudo što će ljeto 2018. proteći bez velike romantične komedije. Dovoljno je samo pogledati kalendar najavljenih filmova, i jasno je da nas do kraja ljeta, ne očekuje nijedna prava ljubavna priča u bioskopima. Za sada smo jedino mogli da uživamo u filmu Klub zadovoljnih žena, čija je okosnica život četiri ostvarene žene, predvođene Oskarovkama Dajanom Kiton i Džejn Fondom. Uspjeh ovog ostvarenja je veliki, posebno ukoliko se pogledaju cifre. Sa druge strane, iako je u bioskope privukao nešto stariju publiku, šalje poruku da nam nedostaju ljubav i lakoća postojanja sa velikih ekrana. Pažnju nam u međuvremenu odvlače brojni drugi žanrovi, koji slave superheroje.

Razlozi za izostanak romantičnih komedija iz letnje ponude su brojni. Producenti A produkcije rijetko se opredeljuju za taj žanr, koji je proslavio glumice Sandru Bulok i Riz Viterspun. Manje produkcije su okrenute snimanju skupih blokbastera i jeftinih horor priča. Međutim, publici nedostaju lijepi parovi koji se zavole na filmu, a dobro znamo da su takvi scenariji nekad krasili Holivud. Zamislite samo Dvejna Džonsona, miljenika kako ženske, tako i muške publike, u ulozi zavodnika… Ili Dženifer Lorens u romantičnom ostvarenju, za promjenu, piše Vuture.

Sva sreća, za razliku od producenata u Holivudu, ima i onih koji su prepoznali trenutak, i šansu za veliku novčanu dobit. Tu pre svih mislimo na Netfliks, koji je nedavno izdao dva romantična naslova. Do kraja ljeta nas očekuju još dva, od kojih jedan već privlači veliku pažnju filmofila širom svijeta, zbog glavnih uloga koje su povjerene Vinoni Rajder i Kijanu Rivsu. Ostaje pitanje da li će se druge kuće vratiti oprobanom receptu i slijediti Netfliks.

Da nije sve tako crno na velikim ekranima, dokazuje povratak velikog hita Mamma Mia, na koji smo čekali punih deset godina. Simbolično ili ne, napravljena je duga pauza u snimanju, i prioritet su dobila druga ostvarenja. Interesovanje publike za nastavak je veliko, a očekuje se i veliki komercijalni uspjeh. Postoje i svijetli primjeri koji nam dolaze iz produkcije Vorner bros, gdje je snimljena prva velika romantična priča sa glumcima sa prostora Azije. Ne postavlja se pitanje da li će ovaj film dostići veliku gledanost, već samo kolika će ona tačno biti u brojkama, kao i koliko dugo ćemo čekati na novu romantičnu komediju iz Holivuda.

Send this to a friend