Muzika film i TV VELIKI HIT NASTAO PREKO TELEFONA

Kako su Dino Dvornik i Rambo Amadeus iskomponovali Manijaka za 20 minuta

Pjesma “Jače manijače” je objavljena 1990. godine i bila je “lična karta” kralja fanka Dina Dvornika.

Ova numera se našla prvo na maksi singlu, a pored nje su bile još pjesme “Biti sam”, “Ella EE” i instrumentalna verzija “Jače manijače”. Producenti su bili Dino Dvornik i Dragan Lukić Luky, a izdavač “Jugoton”.

Maksi singl je objavljen kao najava za nadolazeći album “Kreativni nered”, koji je izdat iste godine. Ispostaviće se da su na maksi singlu sve budući hitovi. Inače, za “Jače manijače” Dino je napisao muziku a tekst Rambo Amadeus; “Biti sam” je komponovao takođe Dvornik, na stihove Zlatana Stipišića Džibonija; a autor muzike “Ella EE” je Neno Belan, a tekst je Diane Alebić.

Reizdanje albuma “Kreativan nered” na CD-u “Jugoton” i “Croatia Records” objavljuju 1991. i 1997. godine, sa bonus pjesmom “Big”.

Dino Dvornik i Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, bili su kolege i prijatelji. Godinu dana prije “Kreativnog nereda” Dino je gostovao na Rambovom albumu “Hoćemo gusle”.

“Već sam imao snimljen komad “Manijaka”, ali bio je alternativan, niko ga praktično nije ni čuo. Kad je Dino krenuo da radi istu temu, preko telefona sam mu iskombinovao neki tekst. Morao je sjutradan da preda materijal i u dijalogu smo završili taj tekst za 20 minuta. Tad se razgovaralo fiksnim telefonima, pa je bilo prijatnije držati slušalicu 20 minuta, nego danas s mobilnim, kad zračenje telefona prilično dekoncentriše. Moj “Manijak” ništa nije valjao, a Dinov je bio super”, izjavio je Rambo.

Send this to a friend