Muzika film i TV Kopirala repersku pjesmu

Kejti Peri osuđena zbog plagijata

Porota suda u Americi utvrdila je da je hit američke pjevačice Kejti Peri iz 2013. godine “Dark Horse” nepropisna kopija hrišćanske reperske pjesme iz 2009. godine.

Tu odluku je juče donijela devetočlana porota saveznog suda u Los Anđelesu pet godina pošto su Markus Grej i njegova dva koautora podnijeli prvu tužbu tvrdeći da je “Dark Horse” ukraden iz pjesme “Joyful Noise”, koju je Grej objavio pod umjetničkim imenom Flejm (Flame).

Porota sada treba da odluči koliku kaznu treba Kejti Peri da plati za narušavanje autorskih prava.

Grejevi advokati su imali argument da su ritam i instrumentali kroz gotovo polovinu numere “Dark Horse” izrazito slični onima iz pjesme “Joyful Noise”.

“Dark Horse” je hibrid popa, repa i hip hop zvukova i bio je treći singl na albumu Kejti Peri iz 2013. godine “Prism”. Numera je bila četiri nejdelje na vrhu Bilbordovih Hot 100 hitova početkom 2014. godine, i za nju je Peri dobila nominaciju za Gremi.

Advokati pjevačice su uzvraćali da djelovi pjesme o kojima se raspravlja predstavljaju vrstu jednostavnih muzičkih elemenata koji ako bi potpali pod autorska prava naškodili muzici i onima koji je stvaraju.

“Oni pokušavaju da prisvoje osnovne gradivne kocke za muziku, azbuku muzike koja treba da bude dostupna svima”, rekla je advokatica Kejti Peri Kristin Lepera u zaključnim izjavama u četvrtak.

Peri i koautori pjesme uključujući i njenog producenta Doktor Luka svjedočili su za vrijeme sedmodnevnog suđenja da niko od njih nije čuo tu pjesmu niti je čuo za Greja prije tužbe, kao i da nisu slušali religioznu muziku.

Grejevi advokati su međutim jedino morali da pokažu da je “Joyful Noise” bila puštana dosta i da su Peri i njeni koautori mogli da je čuju, i kao dokaz su dali da je milionima puta puštana preko Jutjuba i Spotifaja, i da je album na kome se nalazi bio nominovan za Gremi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Iha
Gost
Iha

Ukrala je bit. Ko poslusa original moze cuti samo jedno, a to je da se radi o besramnom plagijatu.

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

A Vlahović original falsifikata.

Leopold
Gost
Leopold

Nikakve sličnosti.

nemamime
Gost
nemamime

Pa što ako nema sličnosti? Nauči što je plagijat a što kopija. Ne mogu se muzičke teme krasti i svirat na drugi instrument da telad ne bi primijetila sličnost i onda uzimat pare za to ka da je autorsko djelo.

Send this to a friend