Muzika film i TV

Ko je Ostin Batler, novi miljenik Holivuda

Ostin Batler

Glumac Ostin Batler, koji igra kralja rokenrola u filmu “Elvis” nema nikakve fizičke sličnosti sa, Elvisom Preslijem, ali je uspio sve, počevši od publike pa sve do kritike, da obori s nogu.

“Osjećala sam se počašćenom što su se toliko trudili da zaista dođu do njegove suštine, da osjete ono što je on u suštini bio. Ostin je to tako lijepo prikazao”, izjavila je unuka kralja rokenrola Rajli Kio, nakon što je odgledala film u Kanu.

S druge strane Ostin je izjavio da se, dok se pripremao za ulogu i dok je igrao Elvisa, osjećao kao “dijete koje nosi tatino odijelo”, a brinuo je dosta i o tome da li će uspjeti na pravi način iznijeti “Elvisov magnetizam”.

“Vidio sam ikonu, superheroja. Te osobine nisu osobine čovjeka. Morao sve to da “skinem”, rekao je Ostin.

Dok je istraživao život Elvisa, tražio je neku vezu i zajedničku nit koja bi ih povezivala. Našao ju je u majci. I njemu i Elvisu majka je umrla u 23. godini.

Reditelj Baz Lurman prije kastinga za film, nikada nije čuo za Ostina. Warner Bros je zajedno sa reditejem testirao brojne glumce u potrazi za nekim ko će uspjeti adekvatno da odgovori nimalo jednostavnom glumačkom izazovu.

Ostin Batler

“Znao sam da ne mogu napraviti ovaj film bez kastinga. Temeljno smo tražili glumca koji ima prirodne i jedinstvene pokrete, vokalne sposobnosti Elvisa, ali i unutrašnju ranjivost umjetnika.

Tokom cjelokupnog procesa kastinga, bila mi je čast susresti se s tako velikim brojem talenata. Čuo sam za Ostina Batlera kroz njegovu ulogu sa Denzelom Vošingtonom u “The Iceman Cometh”, a kroz putovanje opsežnih testiranja na ekranu, kao i muzičkih i performerskih radionica, nedvosmisleno sam znao da sam našao nekoga ko bi mogao ovjekovečiti duh jedne od najpoznatijih muzičkih figura na svijetu”, izjavio je reditelj filma “Elvis”.

Upravo ga je Denzel Vošington preporučio za ovu ulogu jer nikada ranije nije vidio nekog “ko je toliko posvećen spremanju jedne uloge”.

Sa premijere u Kanu

Da bi ekipi filma dokazao da zna da pjeva, Batler je snimio video i poslao ga reditelju.

“Gledao sam svaki snimak Elvisa, gledao sam svaki njegov intervju tokom cijele karijere i čitao svaku knjigu koja je napisana o njemu”, izjavio je glumac.

Prema njegovim riječima priprema za film je postala njegova dvogodišnja opsesija tokom kojeg je sve ostale obaveze u životu stavio na pauzu.

“Prošao sam kroz svaki djelić njegovog bića. Počevši od njegove duhovne evolucije i načina na koji se kretao do svih ostalih promjena tokom godina”, naveo je Ostin. Za potrebe filma se ofarbao u crno.

Ostin je pjevao sve pjesme u filmu, a njegov glas je umiksovan sa Elvisovim, pa pjesme u filmu zvuče kao da ih pjeva upravo Presli.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Austin Butler (@austinbutler)

Ostin je u djetinjstvu bio zvijezda Diznijevih filmova, kasnije se pojavljuje u malim ulogama u dva filma kultnih reditelja “Mrtvi ne umiru” Džima Džarmuša i “Bilo jednom u Holivudu” Kventina Tarantina.

Uloga u filmu “Elvis” mu je prva glavna uloga u visoko budžetnom filmu.

Očigledno je da je Ostin bio vrlo ozbiljan kad je jednom prilikom izjavio da ga „slava ne zanima”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Austin Butler (@austinbutler)

“Želim da radim sa velikim umjetnicima i da pričam priče koje želim. Određen nivo slave vam daje tu slobodu, pretpostavljam, uprkos nedostacima”, smatra glumac.

Batler je rođen 17. avgusta 1991. godine u Anahajmu u SAD. Ima stariju sestru Ešli i veoma je aktivan na društvenim mrežama Instagram i Tviter. U vezi je sa ćerkom slavne manekenke Sindi Kraford. GQ magazin ga opisuje kao jednu nevjerovatno ljubaznu i optimističnu osobu koja je oduševljena svijetom oko sebe.

Ostinu se nakon uloge “Elvisa” očigledno smiješi velika karijera, isto kao što poslije ove uloge u njegovom životu ništa neće biti isto.

“Nikada nisam toliko zavolio nekoga koga nikad nisam poznavao kao Elvisa”, poručio je glumac, čije velike uloge tek očekujemo.

Send this to a friend