Muzika film i TV

Ko su ljudi skriveni iza naziva poznatih pjesama?

Vjerovatno postoji bezbroj pjesama koje u nazivu imaju nečije ime, koje se može odnositi na poznate ili pak izmišljene ličnosti. Ima i onih koje su inspirisane pravim, ali sasvim običnim osobama koje nisu poznate nikome osim autoru takve pjesme.

Sva umjetnička djela koja iza sebe imaju istinitu priču ili su makar inspirisana njom uvijek izazivaju interesovanje i oduševljenje kod ljudi. Pjesme koje su nazvane po nekome nisu izuzetak i zato se nadamo da će vam biti zanimljivo da saznate ko je inspirisao ove poznate numere.

Doli Parton – Jolene (1973)

Naziv pjesme došao je od imena jedne osmogodišnje djevojčice iz publike koja je samo željela da uzme autogram od Doli Parton tokom jednog nastupa. Međutim, sama pjesma nije o njoj, već o jednoj ženi koja je poklanjala previše pažnje mužu Doli Parton. U pitanju je šalterska službenica u banci i nije poznato da li se ona zove isto.

The Smiths – Frankly, Mr Shankly (1986)

Neobične riječi i uvrede na račun izvjesnog gospodina Šenklija predstavljale su način Morisija da se suprotstavi glavnoj osobi izdavačke kuće sa kojom je bend imao ugovor u to vrijeme. Nisu željeli više da sarađuju sa njima, konkretno sa Džefom Trevisom, što su izrazili na umjetnički način u ovoj pomalo smiješnoj pjesmi.

The Knack – My Sharona (1979)

Pjesma je posvećena 17-godišnjoj djevojčici koju je pjevač upoznao kada je imao 25 godina i odmah se zaljubio. Nakon nekog vremena, njih dvoje su se čak i vjerili, ali je veza na kraju ipak propala, za razliku od hit pjesme.

Mark Ronson i Ejmi Vajnhaus – Valerie (2007)

Iako je ovo najpoznatija verzija, u pitanju je obrada pjesme benda The Zutons iz 2006. godine. Posvećena je prijateljici koju je član tog benda upoznao u Americi i koja je uhvaćena kako vozi pijana. To je neka vrsta muzičke razglednice, koja je više napravljena kao melodična pjesma nego kao prava poruka baš njoj.

Dženis Džoplin – Me and Bobby McGee (1971)

Pjesma je poznata kao hit koji je izašao nakon smrti Dženis Džoplin, ali je nije ona napisala već su to učinili Kris Kristoferson i Fred Foster. Prava Bobi je žensko, bila je sekretarica jednom Fosterovom prijatelju kada je on predložio Kristofersonu da napiše pjesmu o njoj. Dženis Džoplin ju je proslavila, a mnogi su kasnije napravili svoje obrade ove pjesme.

Elton Džon – Daniel (1973)

Ovo je jedna od pjesama Eltona Džona sa najviše pogrešnih tumačenja, a moguće je da je to zbog toga što je izbacio posljednji stih kako bi je skratio. Inspirisana je člankom iz novina o čovjeku koji se vratio iz rata u Vijetnamu i posvećena svim veteranima koji su samo željeli da se vrate svom običnom životu.

Leonard Koen – Suzanne (1967)

Koen je pjesmu posvetio supruzi jednog vajara u koju su svi muškarci bili zaljubljeni. On je bio Koenov prijatelj i jednom prilikom ga je naslovna Suzan pozvala da svrati do nje, ali je veliki kantautor dodirnuo njeno savršeno tijelo samo umom i tako je nastala pjesma o njenoj ljepoti.

Send this to a friend