Muzika film i TV

Kurt Kobejn bi sjutra napunio 50 godina

Kurt Kobejn, frontmen američke rok grupe “Nirvana” koji je preminuo 5. aprila 1994, u ponedjeljak bi napunio 50 godina, dok njegova muzika i poslije više od 20 godina od njegove smrti i dalje ima uticaja na mlađe rok generacije.

Kurt Donald Kobejn rođen 20. februara 1967. u Aberdinu (SAD), bio je frontmen, tekstopisac i gitarista grandž grupe “Nirvana” iz Sijetla. Sa uspjehom benda, Kobejn je stekao ogromnu slavu koju je teško prihvatao, jer je imao teškoća da se navikne na sve što ona donosi.

Kobejn i “Nirvana” su jako uticali na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž.

Mnogi smatraju da je Kobejnov doprinos muzičkoj industriji zauvijek promijenio zvuk pop muzike i da ostaje među najuticajnijim muzičarima rok muzike, iako njegovi bliski prijatelju kažu da to nije bila njegova namjera.

Kobejnova najpoznatija pjesma “Smells Like Teen Spirit” 1991. godine obilježila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike 80-ih godina. Kasnije je proglašena za “himnu generacije”, a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika “Generacije Iks”.

Druge poznate pjesme muzičara su “Lithium”, “About a Girl”, “Polly”, “In Bloom”, “Come as You Are”, “Heart-Shaped Box”, “All Apologies” i kontroverzna “Rape Me”. Album “Nevermind” i dalje se smatra remek-djelom alternativnog roka.

Muzičar je pisao pjesme pod uticajem svojih omiljenih pisaca – Vilijama Barouza, Džeka Kerouka, Samjuela Beketa i Čarlsa Bukovskog.

Kobejn je prva velika rok zvijezda koja je izvršila samoubistvo. Muzičar je puškom sebi pucao u glavu, a pored njegovog tijela je pronađeno oproštajno pismo napisano crvenim mastilom i posljednji album Nirvane “In Utero”.

Muzičar je bio u braku s rok pjevačicom Kortni Lav, s kojom ima ćerku Frensis Bin Kobejn, rođenu 1992.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prle
Gost
Prle

Jedan narkoman manje !

Anon
Gost
Anon

Dako ga prezalimo.

Send this to a friend