Muzika film i TV

Kusturica: Dostizanje utopije zahtijeva temeljnu promjenu svijesti

Film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, biće premijerno prikazan za FEST-u 2019 u Beogradu, a u bioskopskoj distribuciji biće od 23. maja. Dokumentarno ostvarenje, posvećeno Hozeu Pepeu Muhiki, bivšem predsjedniku Urugvaja, prikazuje kako skromni čovjek postaje predsjednik zemlje, držeći se strogo svojih uvjerenja, istovremeno prihvatajući promjene.

Muhika je imao povjerenje u proslavljenog Kusturicu da ispriča svoju životnu priču i oni zajedno kroz film stvaraju intimni dijalog koji istražuje smisao postojanja kao političke obaveze i kao poetske avanture.

Snimanje filma je počelo 2014. godine, tokom Muhikinih posljednjih mjeseci na čelu zemlje i prvih dana po napuštanju mjesta predsjednika, dok je radio na svojoj farmi, šetao psa i brinuo se o svom cvijeću. Kusturica i Muhika vodili su niz razgovora na predsjednikovoj farmi, tokom obilaska najsiromašnijih djelova Urugvaja, zatim u sjedištu Ujedinjenih nacija ili vozeći se po kraju u Pepeovoj Folksvagen bubi iz 1987. Film, takođe, prati Muhiku u Kostariki, Meksiku, Vašingtonu i Njujorku gdje on održava govore i upozorava svijet na sudbonosne posljedice savremenog kapitalizma. Kroz film, Kusturica nam daje uvid u Pepeovu viziju planete i borbama za vlast, dijeleći ideale koje je Muhika podržavao čitav život.

Kroz film upoznajemo i njegovu večitu partnerku, trenutnu urugvajsku potpredsjednicu, Luciju Topolanski, kao i njegove prijatelje i političke saborce, od kojih su mnogi bili zatvoreni sa njim tokom diktature u Urugvaju.

„Ne bih bio to što jesam. Bio bih zamrznut kao statua bez godina provedenih u samoći u zatvoru“, kaže Muhika dijeleći sa Kusturicom svoje iskustvo koje je imao kao politički zatvorenik u sedamdesetim godinama, tokom perioda državnog terorizma širom Latinske Amerike. Od prvog zatvora, koji je sada pretvoren u tržni centar, Pepe se prisjeća godina u kojima je njegovo ratno ime bilo Fakundo i kada je biti mlad revolucionar značilo raditi na egalitarnom društvu bez gladi, nepravde i bogatstva.

Pepe nikada nije dopustio da ti ideali nestanu i oni su ga pretvorili u najnetipičnijeg predsjednika na svijetu: donirao je svoju platu siromašnim zajednicama, nikada nije napustio svoju farmu i nikada nije vezao kravatu ili koristio kreditnu karticu. Kombinujući svoju ulogu u kancelariji sa velikom strašću za gajenjem cvijeća, on je transformisao Urugvaj u uzor inovativne i progresivne politike u oblastima kao što su zaštita životne sredine i legalizacija marihuane.

„Dostizanje utopije zahtijeva temeljnu promjenu svijesti. Kroz svoj životni put i lični primjer, Hose Muhika daje nadu u ostvarenje ideala. Njegova ljubav prema životu i prirodi je u srži njegove ideologije. Duboko impresioniran njim i njegovim radom, tužan što moja zemlja nikada nije imala takvog predsjednika, slaveći utopiju i vrlinu, napravio sam ovaj film“, kaže Kusturica.

„Zanima me taj čovjek koji je srećan dok vozi svoj traktor i radi na farmi, čovjek sa naučnom predanošću svom cvijeću, čovjek koji je u isto vrijeme imao snažan uticaj na svijet politike, upravo zato što je tako jedinstven“, dodaje Kusturica o svom pristupu snimanju filma „Pepe, jedan uzvišeni život“.

„Od svih revolucionara“, nastavlja Kusturica, „Muhika je najuspješniji. On je više filozof sa praktičnim umom. Film govori o iskustvu pripadanja urbanoj gerilskoj grupi i prilici da se zatim postignu mir i mudrost da se preispita savremeni svijet”.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
MuzilBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Veliki čovjeh heroj našeg doba, ortački kapitalizam je pokazao pravo lice u CG zemlji velikih socijalnih nepravdi

Muzil
Gost
Muzil

Kome sto da kaze osoba bez svojstava

Send this to a friend