Muzika film i TV

Kusturica: Hrišćanstvo je donijelo rokenrol i film

Za reditelja Emira Kusturicu Božić je bio i ostao mnogo više od običnog okupljanja porodice. Taj praznik provodi sa suprugom Majom, djecom i unukom.

“Božić je dan kad je rođen onaj koji je promijenio svijet, popravio ga, stavio na nove temelje. Paradoksalno je što o tome govorimo danas, kada se paganizam vraća na velika vrata. Antihrišćanska antropologija je u velikom zamahu, ona ima za sobom čitavu tu informatičku revoluciju, detronizaciju Boga, koju Amerika izvodi kroz relativizaciju uloge religije i kroz ostvarivanje masonske kontrole svijeta”, objasnio je Kusturica svoj pogled na simboliku velikog praznika.

“Na našoj planeti je sve više ljudi, a sve manje onih koji mogu da preuzmu bilo kakvu odgovornost na sebe. A civilizacija se oduvijek drži na odgovornosti… Tvitovanje, Fejsbuk, pa to nikoga ni na šta ne obavezuje. Ovo je vrijeme kvantifikacije planete, a ne kvaliteta. Utoliko je religija važna, bazna, utoliko se religiji, njenim idejama svijeta, bar ja tako mislim, uvijek treba vraćati. Posebno hrišćanska civilizacija, bez koje ne bilo ni rokenrola ni filma, ni svega onoga što je dvadeseti vijek izbacio zajedno sa lokomotivom. Rokenrol nije došao ni iz islama, ni iz budizma, on je stigao upravo kao jedna faza, doduše antihrišćanska, ali je došao iz hrišćanstva. Kao i mnoge druge dobre stvari”, objasnio je reditelj.

Send this to a friend