Muzika film i TV

Kusturica: Ima nečeg donkihotovskog u mom životu

Reditelj Emir Kustrica, nastavlja da promoviše knjigu “Šta mi je ovo trebalo”. Na promo turneji našla se i Banja Luka, a tamo je svoje djelo predstavio u društvu Milorada Dodika.

“Kako god se okrene i petparačke i ozbiljne knjige se nađu jednom mjestu, a ljudi ih kupuju i čitaju. Mislim da je to neizostavan dio duhovne higijene i očuvanja intime bez koje čovjek ne može da živi. Zabrinutost nad onima koji ne čitaju jeste zabrinutost na njihovoj nesposobnosti da budu sami sa svojim idejama i lutaju sa tim slikama koje knjige proizvode. Svi čitaju, neko Agatu Kristi neko Matiju Bećkovića”, rekao je novinarima Kusturica uoči promocije.

On je otkrio da u njegovoj knjizi i životu ima nečega donkihotovskog, kao i u shvatanju ideje o životu koje ne može da bude bez minimalne doze idealizma i formalnog projektovanja budućnosti.

“Na nesreću, mnogi posrnu nasred puta, ne kao Don Kihot koji se tek na kraju života pitao šta mi je ovo trebalo, a poslije toga je obolio i umro. Ja sam se pitao – Šta mi ovo treba i velika je razlika te složenice koja se stavlja u prošlo vrijeme i u ovo sadašnje u kome je to u stvari izraz egzistencijalnog stanja gdje se ne odgovara na to pitanje, već postavi ta teza i živi s njom”, rekao je Kusturica.

On je naveo da i dalje piše o ruskom književniku Fjodoru Dostojevskom, navodeći da će to biti knjiga koja govori o modernim dilemama i kako je, upravo, aktuelna ta ideja “Zločina i kazne”, odnosno “Idiota”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Hahaha

Nazi<3MNE
Gost
Nazi<3MNE

Zabraniti i ovome pod hitno ulazak u nasu lijepu montenegrinu. Zivio Milo!

Krusi
Gost
Krusi

Emir Kusturica je veliki Milov prijatelj. Malo Morgen! On je uvijek dobrodošao u Crnu Goru!

bogi
Gost
bogi

Milo je gospodina Kusturicu castio zgradom stare Zeljeznicke stanice u Herceg Novom koju ovaj izdaje evo 15 godina.E moji Botovi dok se Vi osvijestite imacete 45-46 godina i dalje ce te radit za sitne pare.

Send this to a friend