Muzika film i TV

Lezbijska ljubavna afera Virdžinije Vulf konačno ekranizovana 

O korijenima čuvenog Orlanda Virdžinije Vulf i strastvenoj ljubavnoj vezi poznate spisateljice sa Vitom Sekvil-Vest govori film „Vita i Virdžinija“.

Smještena u boemsko društvo Engleske dvadesetih godina prošlog vijeka, Vita i Virdžinija priča svjetlucavu istinitu romansu o književnoj ljubavnoj aferi jedne od najpoznatijih spisateljica dvadesetog vijeka.

Vita Sekvil-Vest (Džema Arterton) je drska, aristokratska supruga diplomate, koja odbija da bude sputana brakom, prkosno izazivajući skandale kroz svoje veze sa ženama. Kada upozna briljantnu, ali emotivno krhku Virdžiniju (Elizabet Debicki), odmah je privučena ekscentričnim genijem i enigmatičnim oreolom poznate romansijerke.

Tako počinje intenzivni, strasni odnos obrubljem strašću, intelektualnim nadmetanjem i destruktivnom ljubomorom, koja će obje žene duboko promijeniti i biti inspiracija za jedno od najvećih djela Virdžinije Vulf.

Zasnovan na komadu Ajlin Etkins iz 1993. godine, ovaj film pokušava prošlost da učini modernom. Rediteljka Čenja Baton izabrala je da ispriča priču na stilizovan, šljokičast način.

Scenaristkinje su dale sve od sebe da ubede publiku koliko je radikalan bio opus Vulfove u to vrijeme, pa i danas, kroz fantazije koje se odigravaju u Virdžinijinoj mašti. To je pokušaj da se vizelno prikaže način na koji je spisateljica vidjela svijet u kome prošlost, sadašnjost i budućnost postoje istovremeno.

I ma koliko film davao prednost stilu nad suštinom, odnos ove dvije obrazovane i talentovane žene svjedoči o divljoj, boemskoj sceni „Blumsberija“, ali i o korijenima čuvenog Virdžinijinog Orlanda, u kome je zauvijek sačuvala revolucionarni književni portret junaka, istovremeno muškog i ženskog.

Send this to a friend