Muzika film i TV Zoran Dašić Daša o duhovnoj komponenti stvaranja

Lider Legendi: Nijedan pojedinac nije važniji od grupe

Zoran Dašić Daša/ Foto Ž. Knežević

“Svjestan sam svih svojih neznanja. Ona motivišu čovjeka na nova istraživanja i delanja. Onaj ko sve zna”, završio je priču.

Ovim riječima Novosti počinju neobičan razgovor sa Zoranom Dašićem Dašom, osnivačem i duhovnim ocem grupe “Legende”. U javnosti poznat kao romantik i tekstopisac duboko odan ljubavi, za “Novosti” ovog puta neskriveno priča o gledanju na Boga, pravdoljubivosti i ljubavi, a samim tim i o potrebi za stvaranjem i suštinskom korijenu svog bića.

“Moj djeda Petar bio je veoma pobožan čovjek, a prije rata je bio u Kraljevoj gardi”, počinje priču Dašić.

“Poslije šestoaprilskog bombardovanja povukao se u Petrovac na Mlavi i tamo izbjegao sa porodicom. Svi smo ga smatrali “božjim čovjekom”. Iako nije bio sveštenik, bio je veliki vjernik, a njegovu sobu, prepunu ikona, i sada pamtim kao da sam ušao u hram”.

Daša uvijek govori kako mu je rečenica “život je čudo” osnovna odrednica. U njeno značenje, kaže, stotinu puta se lično uvjerio.

“Majka mi je pričala, dok je još bila djevojčica, da su je često vodili u manastir Rakovica. Jednom je, kaže, osjetila toliku blagost, da je svom ocu rekla: “Ja ću da ostanem ovdje!” Dabome, djeda Petar to nije dozvolio, ona je bila još dijete, ali je priča kasnije dobila pravi, životni epilog. Prije oko tri decenije, kada mi je umro otac, moja majka je sve češće odlazila u isti manastir, družila se sa monahinjama, i na kraju je ostala tamo. Zamonašila se, sada nosi ime mati Angelina. Blagoslov joj je dao lično patrijarh Pavle, sa kojim je bila veoma bliska”.

Daša kaže da je sve to umnogome uticalo i na njegovo vaspitavanje, a i potonje životno djelo. Nekoliko misli posebno izdvaja kao moto koji ga prati.

“Nikada nikog nemoj da povrijediš sa namjerom!”, podvlači Dašić.

“Svi smo grešni. Ali posebno je zlo ako to radiš smišljeno. Moja majka je umjela i da kaže prelijepu misao: “Kada nešto tkaš – veži konac za Nebo!”

Daša kaže da postoje tri stvari o kojima nikada ne treba pričati unaprijed.

“Ne govori o Bogu, dok ga u sebi ne prepoznaš, ne pričaj o tuđem grijehu, jer i njega možda prepoznaš u sebi, niti o sjutrašnjem danu, dok ne prođe”.

“Nemoj nikad”, kaže on, “da se hvališ tuđom mudrošću, jer nije tvoja, ali ni svojom, jer onda više nisi mudar”.

“To sam ja. To mi je usađeno. Supruga mi nerijetko zamjera da sam lakovjeran i lakomislen, prosto, da me je lako prevariti, ali ja često i dragovoljno sam na to pristajem. Svakome Bog daje po zasluzi. U suštini, rođeni sam demokrata, ali ne u političkom smislu te riječi. Imam potrebu da svakog čovjeka pustim da iznese svoje mišljenje, da lijepo kaže šta ima”.

Vraćamo se u realnost i među “Legende”. Poslije tri decenije grupa je na raskrsnici, traži novog pjevača. Dašić podvlači da je ova grupa veliki brend.

“Za tri decenije iza nas je više od 2.500 koncerata u najelitnijim dvoranama u svijetu. Samo u Sava centru imali smo 60 takvih nastupa. Pa ipak, jedno pravilo je neprikosnoveno: nijedan pojedinac nije važniji od grupe. Jer – ovo nije grupa, ovo je ideja! Nisam najbitniji ni ja, koji sam sve pjesme napisao i uradio. Punih 30 godina insistiram na tome. Neću takvu ideju da rasprodam kao puku komercijalu”.

Novog pjevača Dašić traži vrlo polako, osjeća da ima obavezu prema brendu, ali i publici. Novi frontmen mora da voli to što radi, jer publika to osjeća. Nema potrebe da bude kao prošli, naprotiv, bitno je da bude svoj. A pjesama već ima dovoljno, ispisane su i komponovane, samo čekaju da budu snimljene.

Send this to a friend