Muzika film i TV

Margita je skončala na najjeziviji način, sama i zaboravljena

Čak i da ne slušate rok, a posebno onaj eksperimentalni gdje žanrovske granice teško mogu da se odrede, sigurni smo da ste u životu čuli za jedan od najuspješnijih i najpoznatijih bendova u bivšoj Jugoslaviji – Ekatarina Velika ili EKV. Osim ekscentričnog zvuka, ovaj bend je do danas ostao relevantan sa svojim stihovima i smatraju ga pojavom koja je donijela revoluciju na muzičkoj sceni Jugoslavije 80-ih godina prošlog vijeka.

Ipak, osim velikih hvalospjeva, stigma koja prati ovaj bend su i tragične sudbine njenih članova, koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge. Posebno tragičnom smatra se sudbina jedinog ženskog člana – Margite Magi Stefanović. Na razmišljanje o Magi navela nas je knjiga Dušana Vesića “Magi: Kao da je bila nekad”, u kojoj se predstavlja cijela priča i sudbina ove genijalke.

Ko je bila Magi? Može se reći da nije bilo tužnije i kompleksnije sudbine od one koju je ona sama sebi skrojila.

View this post on Instagram

Kao da je bilo nekad: EKV

A post shared by XXZ magazin (@xxzmagazin) on

Krenimo od početka. Margita je imala od koga da naslijedi umjetnički talent, budući da joj je otac bio proslavljeni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, ali ona je od malih nogu bježala u svijet muzike i pokazivala je izvanrednu virtuoznost pri sviranju klavira.

S Ivom Pogorelićem završila je srednju muzićku školu Josip Slavenski u kojoj su je odmah prepoznali kao genijalca i pozvali su je da nastavi svoje školovanje na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi.

Međutim, njena majka je smatrala da je Margita bila premlada za takvo odvajanje od porodice i ona ostaje u Beogradu, gdje upisuje Arhitektonski fakultet. Već su na samom početku, profesori i svi oni koji su došli u dodir s njom prepoznali u Margiti nevjerovatan umjetnički talent koji je uvijek dolazio do izražaja u svemu onome u što bi ona uplela svoje prste. Ipak, nakon završetka fakulteta s dečkom Srđanom Vejvodom počinje da istražuje podzemnu beogradsku scenu i bira potpuno drugi smjer.

Priča o Magi Stefanović počinje 1982. godine kada se raspada grupa Šarlo Akrobata i kada Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi osnivaju grupu Katarina II čiji su ostali članovi bili Bojan Pečar, Ivan Vidović i, naravno, Margita Stefanović.

Početkom 1984. godine izdali su svoj prvi album “Katarina II”, koji je bio izuzetno hvaljen od strane kritike, ali nije doživio veliki komercijalni uspjeh jer, ako možemo to tako da kažemo, šira publika nije bila spremna za inovativan zvuk koji je nudio ovaj progresivni bend. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promjene sastava grupe – Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku i na mjesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista.

U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985. godine, odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime Katarina II, grupa je promijenila naziv u Ekatarina Velika ili poznatije EKV. U tom razdoblju EKV osigurava neviđenu popularnost, ali s uspjehom članovi benda počinju lagano da tonu u svijet droge… Magi ulazi u njega jednako duboko.

View this post on Instagram

Kao da je bilo nekad.. #ekv

A post shared by Dusan Todorovic (@dusan313) on

Godine uspjeha protekle su u sjenci borbe s teškim narkoticima, kako Magi tako i ostalih članova benda. Poetika EKV-a slavi individualnu emociju i svakom dopušta da u njoj razvije lični doživljaj stvarnosti. Upravo zato što su i sami bili toliko senzibilni, pretpostavlja se da su morali da uzimaju opijate kako bi pobjegli od njima suviše surovog svijeta.

Svi su bili dio beogradskog boemsko-umjetničkog kruga u kojem nisu imali drugu mogućnost nego da uplove u svijet iz kojeg kasnije neće moći da izađu. Magi je za vrijeme najvećeg uspjeha EKV-a postala ikona jugoslavenskog rokenrola 80-ih godina i stvarala je muziku i stihove po kojima je svi danas pamte.

Njen odnos prema klavijaturama bio je prava pokretačka energija grupe i mnogi smatraju kako ovaj bend nikada ne bi dosegao svoju umjetničku virtuoznost da nije bilo upravo njene ličnosti. Bila je umjetnička duša, školovana pijanistkinja i nažalost, žrtva vlastitog unutarašnjeg svijeta. Činilo se kako su muzika i svijet koji je stvorila s EKV-om bile jedine stvari koje su je držale u životu, a jednako tako su bile onaj dio njenog života koje su je vukle u samu propast. Njen put prema dolje započeo je kada se bend počeo da raspada. Grupa je pretrpjela nekoliko promjena još od 1985. godine (čak je glumac Srđan Todorović bio jedan od članova), ali niko nije mogao da predvidi da bi neko od originalne trojke – Mladenović, Stefanović, Pečar – ikada napustio bend. Ali, upravo to se dogodilo.

Basista Bojan Pečar, jedan od članova, preselio se u London 1990. godine. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom kraja.

Još neko vrijeme su postojali nakon odlaska Pečara i izdali su neka od svojih najmračnijih ostvaraja, kao što je album “Dum dum”. Ali konačan udarac bendu dolazi 1994. godine kada Milan Mladenović umire od raka pankreasa i EKV prestaje da postoji. Magi, iako izuzetno popularna muzičarka, od toga trenutka počinje da tone u zaborav iz kog se neće vratiti.

Sve njene godine uspjeha, karijere i stvaranja muzičke istorije izgubile su se jer je scenu njenog života u potpunosti preuzela droga, posebno nakon što joj je otac preminuo 1996. godine. Pokušala se na sve moguće načine da oslobodi, pa je prodala porodični stan i kupila dva manja, i s ostatkom novca otišla na putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promijeni način života, bila je još jedan neuspjeli pokušaj, pa je po povratku kući povukla nove, teške i po sebe pogubne poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac i postala beskućnica.

Muzički virtuoz, najbolja pijanistkinja naših prostora, talentovana i školovana arhitektica, osoba koja je utabala put progresivnoj rok budućnosti – zaboravljena je beskućnica koju su svi napustili. Posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Umrla je u 2002. godine u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini života.

Šest godina kasnije, u knjizi Aleksandra Ilića, potvrđeno je da je zbog intravenoznog korištenja droga zaražena HIV-om. Crna princeza jugoslavenske muzike završila je svoj život u najmanju ruku u neljudskim uslovima, a ostavila je iza sebe veliko, bogato muzičko nasljedstvo.

Nije ni čudo što se njena životna priča smatra jednom od najtužnijih na ovim prostorima. Na kraju je bila osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vrijeme donosili njeni obožavaoci. O crnoj princezi jugoslavenskog novog talasa i danas se govori u superlativu, odnosno o napaćenoj duši žene koja je samo voljela život. Otišla je tiho, sama, u uslovima koji su bili daleko ispod ljudskog dostojanstva. Na njenim taktovima mladi i danas odrastaju, a albumi Katarine II i Ekatarine Velike danas su možda i više cijenjeni nego u vrijeme kada su se pojavili.

Cjelokupna priča o Magi i njenim života može da se sazna i iz knjige “Osjećanja. O. Sjećanja” koju je izdala njena najbolja prijateljica Lidija Nikolić. Za kraj, možda je najbolje uzeti njene riječi kojima je opisala lični rolerkoster od života: “U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji dio sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umjetnosti i života.”

Send this to a friend