Muzika film i TV

Marija Perović: Vjerujem u trajanje crnogorske kinematografije i koprodukcije

“Crnogorska kinematografija posljednjih godina je u usponu, snimljeno je pet – šest filmova koji su zapaženi u regionu, u izradi je još nekoliko”, kaže crnogorska filmska rediteljka Marija Perović, koja je na ovogodišnjem filmskom Prifestu u Prištini bila član žirija.

Njenu seriju “Grudi” publika će gledati na jesen na TVCG, a biće urađen i film. To je priča o prijateljstvu, ostvarenim i neostvarenim željama o važnosti unutrašnje ženine ljepote. To što je Marija prva crnogorska filmska rediteljka, ne daje joj za pravo, kaže, da je ta svojevrsna titula opusti. Vrijedno radi, svjesna da dolaze mlađe generacije.

Prvi susret Marija Perović sa Prištinom i Prifestom imala je prije deset godina. Na tom prvom Prifestu prikazan je njen film “Gledaj me” koji je privukao pažnju publike u regionu i dobio brojne nagrade. Prije neku godinu na ovom festivalu nagrađen je u piching selekciji film “Umir krvi”, crnogorskog mladog reditelja Senada Šahmanovića, kojem je tada podrška prištinskog Festivala bila važna za dalju karijeru.

“Prifest je dobar recept za druge festivale u regionu. Dragocjeno je i dirljivo koliko se trude da profesionalizuju i internacionalizuju čitavu priču, da učine da ovdašnje fimove vide u Zapadnoj Evropi i da mi ovdje vidimo filmove sa tih prostora. Primijetila sam i želju i energiju mladih stvaralaca sa ovih prostora da se preko filma plasiraju na neka druga tržišta”, kaže Marija u razgovoru za Radio-televiziju Kosova 2.

Ove godine na Prifestu nije bilo filma iz Crne Gore, ali Marija očekuje da će sljedeće godine Crna Gora imati što da prikaže i da će selektori Prifesta imati volje, želje i profesionalizma da pozovu možda i dva ili tri crnogorska filma.

Iako ne želi da priča o novcu, odnosno o tome da vazda fali za snimanje filmova, Marija vjeruje u dalji napredak crnogorske kinematografije, posebno nakon što je osnovan Filmski centar Crne Gore.

“Uspjeh crnogorske kinematografije nije mali. Imamo pet- šest dugometražnih filmova koji su bili zapaženi u regionu, a region je naša ciljna grupa, imamo i kratkih koji su proputovali sve značajne festivale u svijetu. Nijesmo više anonimni. Nije sve u novcu, nešto je i u oružju, odnosno u mogućnosti komunikacije, prihvatanja, plasmana. Vjerujem u trajanje crnogorske kinematografije i koprodukcije koje su dobra mogućnost da se čitava stvar proširi”, kaže rediteljka.

Marija je krajem prošle godine snimila mini seriju “Grudi” koja će biti emitovana na jesen na Televiziji Crne Gore.

“To je priča o tri prijateljice koje se sreću poslije 20 godina mature u jednom zapuštenom, nekad industrijskom gradu Nikšiću. Jedna od njih ima kancer dojke. Ideja priče jeste da je važna ljepota koja dolazi iz ženinog nekog unutrašnjeg sadržaja…Za gotovo sve nas u regiji je karakteristično da nijesmo svjesni koliko su žene važne, da one nijesu samo supruge i majke, nego imaju svoje želje, potrebe. Mislim da će serija skrenuti pažnju na to što su žene većina u nekom smislu, a da su manjina u odnosima i mogućnostima”, cijeni umjetnica.

Prva je crnogorska filmska rediteljka, ali joj ta svojevrsna titula ne daje, kaže, za pravo, da se opusti. Vrijedno radi, svjesna da dolaze mlađe generacije.

“Dobro je što nemam jednu crnogorsku osobinu koja je često predmet humora i šala. Nijesam lijena. Da jesam to bi bilo genijalno – prva sam i ne moram ništa više da radim. Na početku mi je bilo zanimljivo što sam prva koja je završila filmsku režiju, jer pozorišnih rediteljki ima. U posljednje vrijeme u regionu je sve više i filmskih rediteljki i sve su zgodne, nježne, ženstvene… Ranije ste imali predrasudu da mora da ima neku falinku, da je ili grdna pa ne može da nađe momka ili je bolesno ambiciozna, da bi se bavila filmskom režijom. To Prva je dobro jer nije posljednja”, kaže Marija.

Režirala je dva dugometražna igrana filma: “Opet pakujemo majmune” i “Gledaj me”, više od 300 televizijskih emisija, brojne reklame, muzičke i promotivne spotove… Profesor je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

2 Komentara na "Marija Perović: Vjerujem u trajanje crnogorske kinematografije i koprodukcije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend