Muzika film i TV u školi bio mangup

Maštoviti scenarista Mućki: Na televizijsku zgradu gledao kao na zamak koji treba osvojiti

Britanski pisac Džon Salivan, scenarista hit televizijske humorističke serije „Mućke“ u školi je bio mangup. Već sa dvanaest godina je prodavao drugim učenicima svoje ideje za opravdanja. Škola ga nije previše zanimala.

Dolazak u školu novog mladog nastavnika književnosti Džima Troversa i drugačiji pristup u kome se trudio da književnost ne izgleda usiljeno akademski, kod Džona je probudila ljubav prema pisanju.

Trovers je primijetio da Džon drugačije razmišlja od druge djece.

„Zadao sam razredu da napiše esej“, prisjeća se nastavnik. Rekao sam im“: Imate trke na hipodromu, napišite mi kratku priču s bilo kog aspekta. Recimo, neko je kladioničar ili možda neko polaganje opklade. I svi su to uradili. Osim Džona Salivena. On je napisao iz ugla konja, koji učestvuje u trci, što sam smatrao apsolutno fascinantnim“.

Ipak školu je napustio sa 15 godina, što je bilo uobičajno u radničkim porodicama, radio je kao kurir u novinskoj agenciji, prao je polovne automobile, prodavao je stvari na pijaci i raznosio gajbe piva. Na prijedlog druga Sandersa, koji je radio sa njim u pivari i koji je govorio: “Zabavni smo, treba da pišemo priče i šaljemo BBC-ju,“ pristao je da im pošalje neke svoje ideje.

Odmah je kupio staru pisaću mašinu u lokalnom šopu „Kovčeg s blagom“.

Priče su redom odbijane, ali Salivena je barem pisanje spasilo da ne pije previše piva. Razočaran konstantnim odbijanjima, prihvatio je posao vodoinstalatera, ali je ubrzo shvatio da je pogriješio jer je pravio ogromne poplave.

Na televizijsku zgradu BBC-ja gledao je kao na zamak koji treba osvojiti. Ukapirao je da treba tamo da se zaposli na bilo kom mjestu, kako bi lakše poturio svoje ideje. Ubrzo je dobio posao na odjeljenju za rekvizite.

Zatim je uspio da napiše par skečeva za televizijski šou, da bi za samo godinu dana rada na televiziji, postao scenarista sitkoma „Stanovnik Smit“. Nakon nekoliko uspješnih projekata, uslijedile su „Mućke“.

Gledanost je bila vrlo skromna, najgledaniji sitkom je imao 10 miliona više gledalaca. Entuzijazam je opao i poslije tri sezone, svi su se složili da je serija morala da ostavi veći utisak, a Džonu je saopšteno da piše novi projekat. A onda se iznenada desio štrajk tehničara na televiziji, program se nečim morao popuniti, pa su pustili Mućke, gledanost se značajno povećala u ljetnjem periodu. Džon je bio sa porodicom na moru i već je imao novi projekat, kad su mu saopštili da priprema novu sezonu.

Ostalo je istorija.

Kultna serija koju su obožavale generacije od osamdesetih na ovamo, ni danas ne gubi ništa od svoje duhovitosti. Prva epizoda emitovana je 8. septembra 1981. godine, i to pod nazivom “Big Brother”. U samom startu serija nije naišla na oduševljenje publike, ali vremenom je stekla kultni status i uvrstila se na popis najboljih serija ikad.

Novi nastavci “Mućki” snimali su se kroz sedam sezona do 1991. godine, a do 2003. godine objavljivani su božićni specijali.

Činjenice o seriji „Mućke“ koje vjerovatno nijeste znali

Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na napor Del Boja i Rodnija da izbjegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pjesmu napisao je i otpjevao Džon Salivan, scenarista „Mućki“, a u anketi BBC-ja, ovaj sitkom je proglašen za najbolji svih vremena. Ipak, neke stvari i dalje nijesu poznate široj publici, a ovo su neke od njih.

Dejvid Džejson (Del Boj) je želio da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda „Who Wants to be a Millionaire“ bude posljednja i da Del Boj ode u Australiju sa Džambom Milsom. Saliven je pisao scenario za novu seriju „Hot Rod“ u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Džejson se predomislio, pa je tako i u epizodi promijenjen scenario i Del nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent.

Trigerovo pravo ime u seriji je Kolin Bol. Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja. Triger, ne Del Boj.

Scene Pekama su snimane u Bristolu, jer producenti nijesu mogli da garantuju bezbjednost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Pekamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u Zapadnom Londonu.

Kenet Mekdonald (Majk iz „Ragine glave“) preminuo je istog dana kad je najavljeno da će se snimiti još tri epizode.

Kasandra je u seriji prikazana kao djevojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svijetu, glumica Gvinet Strong je dvije godine starija od Nikolasa Lindhersta koji je igrao Rodnija.

Za ulogu Kasandre je konkurisala i kasnije veoma popularna Elizabet Harli, ali je odbijena.

Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u posljednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Interesantno, glumac Baster Merifild koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju.

Triger je u seriji Rodnija zvao Dejv. Dejvid Džejson se kolegi Nikolasu Lindherstu uvijek obraćao sa „Nik“.

U scenariju nije bilo planirano da Triger Rodnija naziva Dejv. Međutim, glumac Rodžer Lojd Pek je kolegama na setovima stalno miješao imena. Tako je Nikolasa Lindhersta nazivao Dejv po Dejvidu Džejsonu koji je igrao Dela. Saliven je ovo iz zafrkancije riješio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je ispalo smješnije nego što se nadao, pa je odlučio da nadimak Dejv ostane zauvijek dio „Mućki“.

Dejvid Džejson i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj i ne planira da ih ikada da na nekakvu aukciju.

U kultnoj sceni u kojoj Del Boj pada kroz šank Triger nije ni trebalo da se pojavi. Naime, glumac Rodžer Lojd Pek je tokom snimanja epizode „Yuppy love“ bio u blizini mjesta snimanja, pa je riješio da svrati i pita Salivena da li mu je potreban. Tada je scenarista došao na ideju da napravi Trigerovu reakciju na pad, što je i te kako doprinijelo popularnosti ove scene.

Seriju su kritikovala neka feministička udruženja kao rasističku, jer je Pekam opisivan kao kraj u kome gotovo da nema crnaca, iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom dijelu Londona.

Tokom 22 godine snimanja korišćeno je 14 različitih vozila relian regal, čuvenog trotočkaša koji vozi Del Boj.

Dejvid Džejson nikada nije želio da prihvati da su „Mućke“ sitkom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.

Del Boj je samo jednom pravilno upotrijebio francuski jezik u cijeloj seriji. To se dogodilo kada je sreo Denzila i rekao mu „Bonjour!“ Interesantno, radnja te epizode se odigrava upravo u Francuskoj.

U sceni u kojoj Albert razlupa svoj brod na dokovima, klinac koji mu se smije jeste sin glumca Patrika Mareja koji je igrao Mikija Pirsa.

Pjevač Robi Vilijams se pojavio u „Mućkama“. Naime, u epizodi „Mother Nature’s Son“ dok Bojsi za šankom priča o „pekamskoj izvorskoj vodi“, u blizini sjedi Robi, tada pjevač benda Take That. U istom trenutku se u pabu čuje upravo pjesma te grupe.

Umjesto u „Zlatnoj groznici“, Del je prvobitno trebalo da se pojavi u kvizu „Želite li da postanete milioner“, ali do dogovora dvije produkcije nije došlo.

Najduže snimana scena je bila ona na dekinom grobu. Naime, Džejson i Lindherst su često plačem prekidali snimanje jer su sjećanje na glumca Lenarda Pirsa koji je tumačio njihovog deku doživljavali veoma emotivno. Suze u toj sceni su prave.

Nakon „Mućki“ su snimljene i dvije spinof serije „Zelena trava doma mog“ iz 2005. koja prati Bojsija i Marlin kroz 32 epizode, a prilikom njihove selidbe iz Pekama, kao i „Rock & Chips“. Ova serija je prikazivala život u Pekamu šezdesetih, od trenutka rođenja Rodnija Trotera. Gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda Džoan, Delova mama, ali i svi ostali likovi koji su se, manje ili više, pominjali u samim „Mućkama“. Nakon samo tri epizode, snimanje je prekinuto zbog smrti Džona Salivena. Nikolas Lindherst, koji je u ovoj seriji igrao Fredija Žapca, izjavio je da prekid ovog snimanja smatra za najtužniji momenat u svojoj karijeri.

Legendarne Mućke obaraju rekorde i kao mjuzikl

Mućke su prošle godine doživjelu novu popularnost u formi mjuzikla u londonskom Vest Endu.

Britanci, opterećeni tada temom “Bregzita”, rado su gledaju novu verziju “Mućki” dok se nostalgično prisjećaju starih, jednostavnijih vremena. Mnogo toga se promijenilo u Britaniji od kada su se Derek “Del Boj” Troter i njegov mlađi brat Rodni tokom osamdesetih i devedesetih borili za preživljavanje na surovim ulicama Pekama, u jugoistočnom dijelu Londona, preprodajući svaku vrstu robe do koje su mogli da dođu.

“Sada smo u nevjerovatno polarizovanoj situaciji, pa je lijepo da se nekada vratimo unazad i pogledamo stvari kroz naočare sa ružičastim staklima”, izjavio je Tom Benet, koji u mjuziklu igra “Del Boja”. On je rekao da bi se moglo reći da su to bila “jednostavnija, mnogo bolja vremena”.

“To uopšte nije tako. Ali zabavno je. Ovo je mjuzkl zasnovan na jednoj od najboljih komedija koje su ikada napisane”, rekao je Benet.

Original je bio djelo Džona Salivena, dok je mjuzikl djelo Salivenovog sina Džima, koji se udružio sa glumcem i piscem Polom Vajthausom i razvio ideje koje je ostavio njegov otac.

Džon Salivan, autor legendarne britanske televizijske serije “Mućke”, preminuo je u 2011. godine u 65. godini od posljedica zapaljenja pluća.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
DritkoNarcis ZgubidanKokotcalovic🐕‍🦺🐕Familijo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dritko
Gost
Dritko

Najbolja serija xx vijeka.imali su mentalitet blizak nasem na balkanu. Zal za nekim starim boljim vremenima

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Žal za nekim dobrim starim vremenima.

Kokot
Gost
Kokot

Ekipa iz Pekama.Lijepo je bilo odrastati uz njih.

calovic🐕‍🦺🐕
Gost
calovic🐕‍🦺🐕

sto je film kum za istoriju filma to su mucke za serije . nece se nikad slicno snimiti vise

Familijo
Gost
Familijo

Legende…najbolji…

Send this to a friend