Muzika film i TV

Mel Gibson i Šon Pen prvi put zajedno u filmu Profesor i ludak

Holivudski veterani i Oskarom nagrađeni glumci, Mel Gibson i Šon Pen, po prvi put naći će se zajedno na filmu. Riječ je o ostvarenju “Profesor i ludak” koje će svoje bioskopsko putovanje započeti 24. aprila.

Snimljen prema svjetskom bestseleru Sajmona Vinčestera, “Profesor i ludak” je istinita priča o ludilu, genijalnosti i opsjednutosti dvojice izvarendnih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rečnik engleskog jezika.

Sastavljanje Oksfordskog rečnika započelo je 1857. godine i bio je jedan od najambicioznijih i najrevolucionarnijih projekata ikada. Profesor Džejms Marej (Gibson) preuzeo je izazov stvaranja najopsežnijeg ikada sastavljenog rečnika, ali je znao da će za to biti potrebno više od jednog vijeka. Međutim, metodom „udruživanjem izvora“, tj. unosom definicija od ljudi iz cijelog svijeta, rečnik bi se mogao sastaviti za svega nekoliko decenija.

Kako su prikupljane definicije, nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejem, otkriva da je jedan čovjek, dr V.Č. Majnor (Pen), poslao više od deset hiljada riječi. Kad je odbor odlučio da ga nagradi, na vidjelo izlazi šokantna istina: Dr Minor, veteran američkog građanskog rata, osuđeni  je ubica i smješten je u mentalnu ustanovu.

Send this to a friend