Muzika film i TV

Metla bez drške, serija uz koju su generacije odrastale

Malo je onih koji nisu pratili život i avanture Duška i Zlatka i njihovih prijatelja u seriji “Metla bez drške”. Serija je obilježila odrastanje nekadašnjih klinaca.

Serija prati doživljaje Zlatka Lepšanovića i njegovog druga Duška, kao i djevojčica Sofije (Zlatkove sestre) i Brankice (ćerke gospođe Veroslave, koja je prijateljica Zlatkove i Sofijine mame Miroslave). Dječacima je uvijek bila misterija prodavnica kućnih ljubimaca “Veselo Majmunče”, ali tu su i doživljaji sa roditeljima koji ih ne razumiju, zaludnim komšijama i komšinicama.

Dok su Zlatko i Duško stalno u potrazi za novim avanturama, Sofija je primjerno dijete koje pohađa časove violine i stranih jezika, a Brankica je razmažena, ali se i pored toga njeno ponašanje toleriše od mame Veroslave.

Jedna od komšinica, Dušica, ih stalno nudi svojim čuvenim šnenoklama, ali i pored prividne ljubaznosti, neprestano izaziva podozrenje glavnih junaka u pogledu svojih dobrih namjera i humanog odnosa prema životinjama (sumnjaju da od Hermesa koga naziva “malom oklopnjačom” namjerava da napravi supu od kornjače).

Osim porodice Lepšanović, serija prati i doživljaje mladića Vladimira i djevojke Dragane, koji su na početku serije u ulozi voditelja, da bi se kasnije sopstvenim likovima uključili u radnju serije.

Iako ne postoji emotivna veza između Vladimira i Dragane, već je u pitanju odnos između prijatelja, Dragana ispoljava određenu dozu ljubomore u odnosu na Jelenu iz Cvijićeve, Vladimirovu drugaricu, i sa njom se nadmeće za Vladimirovu pažnju i naklonost.

Na polovini serije, Dragana odlazi u Ameriku i povremeno se javlja telefonom i pismima, a ulogu drugarice sa kojom Vladimir provodi najviše vremena i učestvuje u potrazi za Aleksom preuzima Jelena iz Cvijićeve.

U seriji učestvuje i nekoliko životinja: psi Aleks i Cezar/Moca, kornjače Hermes i Žaklina, hrčak Dunja, papagaj Mića, kanarinci, bijeli miševi …

Vlasnik prodavnice, Žaki (Žarko Mačkić), je Draganin tetak. U kasnijem toku serija se bavi i problemom nelegalne trgovine rasnim psima, u koju je, kako se na kraju ispostavlja, umiješan i Žaki, do tada pozitivan karakter.

U seriji je učestvovala velika glumačka ekipa u kojoj su između ostalih bili: Milan Gutović, Neda Arnerić, Slobodan Beštić, Gala Videnović, Milena Dravić, Petar Kralj, Rahela Ferari, Vesna Trivalić, Voja Brajović, Vera Čukić, Anica Dobra, Branimir Brstina…

U seriji se pored sjajne glumačke postave pojavljuju i mnogi “gosti” poput reditelja Petra Lalovića, fudbalera Dragana Stojkovića Piskija…

1 Komentar na "Metla bez drške, serija uz koju su generacije odrastale"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend