Muzika film i TV zakoračila u desetu deceniju

Mira Banjac: Ne dozvoljavam da bolest ide ispred mene

Foto: Luka Šarac

U karijeri dugoj bezmalo sedam decenija Mira Banjac ostvarila je na desetine antologijskih uloga – što pred kamerama, što na pozorišnoj sceni, i osvojila najznačajnija priznanja, kojima se broj ne zna. Uprkos poznim godinama, a u novembru je napunila tačno devedeset, svojoj profesiji maksimalno je posvećena. Ne samo što i dalje neumorno snima već ne propušta ni premijere filmova u kojima igra. I to ne zato što joj crveni tepih posebno znači, već više zbog želje da provede vrijeme sa ljudima koji su joj dragi.

Iako je njeno ime bilo uvršteno na spisak glumaca koji će doći na beogradsku projekciju filma “Grudi”, rediteljke Marije Perović, malo ko je vjerovao da će se vremešna Novosađanka zaista pojaviti u “Kombank dvorani“. Kolege su je dočekale oduševljeno, uz riječi “Miro, stigli ste”, na šta je ona uz širok osmijeh šeretski odgovorila: “Ne dozvoljavam da bolest ide ispred mene.”

Kada se pozdravila sa prijateljima, raspitala se za zdravlje njihovih porodica i djecu, odvojila je vrijeme i za magazin Hello. Prije nego što je izašla pred publiku koja ju je oduševljeno pozdravila i nagradila dugotrajnim aplauzom za ulogu bake glavnog junaka Fukija, koga igra Vojin Ćetković, osvrnula se na temu ostvarenja koje, kaže, preporučuje i muškarcima i ženama.

“U pitanju je jedna opaka bolest koja je, nažalost, često smrtonosna. To je nešto što se tiče svih nas, a meni se veoma dopada način na koji je Marija Perović pristupila ovoj temi. Priča nije o samoj bolesti, već o tome kako se sa njom bori osoba koja se razboljela i kako se prema svemu odnosi njena okolina, prijatelji i porodica. Koliko su spremni da pomognu”.

Proslavljena glumica zakoračila je u desetu deceniju, ali još je vitalna, kreativna, spremna da radi. Kada je riječ o dobroj ulozi, kilometri i putovanja za nju ne predstavljaju nikakav problem. Jubilarni rođendan proslavila je u Sarajevu, gdje je snimala dugometražno ostvarenje radnog naziva “Koncentriši se, baba”.

“Radila sam kod Pjera Žalice jedan jako dobar film sa odličnom ekipom glumaca. Bilo mi je divno. U Sarajevu nisam bila dugo, još od prije rata. Srećna sam što sam srela stare prijatelje. Svi su na svom mjestu i sve je kako treba. Baš sam se napunila lijepe energije”.

Prošle godine zdravlje joj je bilo narušeno, zbog čega je neko vrijeme provela u bolnici.

“Istina je, malo sam bolovala. U stvari, kod ljekara sam otišla zbog jedne naizgled beznačajne i naivne stvari. Zbog problema sa kičmom, malo me je boljela noga. Nažalost, sve se neočekivano zakomplikovalo. U bolnici sam dobila sepsu i neku infekciju. Srećom, sve sam izgurala. Sada je to iza mene, a ja se odlično osjećam”.

Iako se, kad god je u mogućnosti, rado odazove pozivu da prošeta crvenim tepihom i prisustvuje premijeri i druženju sa gledaocima, iskreno priznaje da joj danas to ne znači kao u mlađim danima.

“Uvijek se obradujem novom pozivu i ulozi. Srećna sam što imam posla i što još mogu da radim. Trenutno sam na malom odmoru koji mi prija. Ali, i kada ne snimam, ne mirujem. Radim po kući, kuvam ručak, idem na pijacu, družim se sa prijateljima, obilazim biblioteke, posjećujem pozorišta… Nema kod mene penzionerskog predaha”.

Legendarnu glumicu, koja je ovogodišnji “Festov“ laureat nagrade “Beogradski pobjednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, na kraju razgovora pitali su za planove. Uz širok osmijeh je odgovorila:

“Ovih dana se prije svega opuštam i uživam u slobodnom vremenu. Javiću se kad budem imala neku novu ulogu”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Cap.Ahab
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cap.Ahab
Gost
Cap.Ahab

Ovakvih dama više nema. Prohujala vremena i prave vrijednosti kod ljudi.

Send this to a friend