Muzika, film i TV

Miroslav Škoro: U pojedinim državama četnici su na vlasti

Miroslav Škoro

Poznati hrvatski pjevač i kantautor Miroslav Škoro za portal Klix.ba govorio je o svojim počecima, muzici, politici kojom se svojevremeno bavio, ali i društveno-političkoj situaciji i odnosima na Balkanu.

Škoro je poznat kao pjevač “rodoljubivih” pjesama, a i kao kum pjevača Marka Perkovića Tompsona i ne krije da svoje stavove iskazuje kroz svoje pjesme koje često dovode u usku vezu sa nacionalizmom.

“Voljeti svoje ne znači ne voljeti drugo. Znam da me bije glas nekoga ko pjeva pjesme koje pozivaju na ovo ili ono, ali ja nikada nijesam iskoristo riječ Hrvatska u svojoj pjesmi, čak ni imena gradova ili ljudi. Govorim generalno o ljubavi, domovini i vjeri. Nikada nijesam rekao da to mora biti katolička vjera, hrvatska domovina ili određeni narod. Svako normalan se tu može prepoznati jer kad pjevam “Sude mi” sude svima. Nijesam rekao: “Sude Anti Gotovini”, ali ljudi to zlonamjerno shvataju kako im paše. Ja pjevam jer smatram da svi imaju pravo da pjevaju o tome”, kaže Škoro.

Uvijek ističe da ima prijatelje muslimane i Srbe i da je zadovoljan čovjek sve dok oni misle drugačije, a na učestalije komentare da u Hrvatskoj buja ustaštvo kaže da još nije sreo “te horde podivljalih ustaša”.

“Međutim, vidim da su u nekim državama četnici na vlasti”, navodi Škoro.

Škoro se svojevremeno bavio i politikom, pa je obavljao dužnost generalnog konzula Hrvatske u Mađarskoj, a dugo je bio član HDZ-a.

“U politiku sam ušao s entuzijazmom i željom čovjeka kojem ne treba ništa. Nijesam uzeo nijednu lipu za šta postoje dokazi, a ono što sam dobio vratio sam kroz humanitarne svrhe. Izašao sam iz politike kada sam shvatio da političari sve doživljavaju kao kokošku koju treba očerupati nakon izbora. Nijesam mogao biti s grupom koja je devijantna i čerupa kokošku koja je davno očerupana”, smatra Škoro.

Kada je riječ o srpskoj politici, pjevač smatra da je korijen problema u istorijskom naslijeđu koji, po njegovom mišljenju, još nije razriješen.

“Zdravorazumski, čini mi se da je problem to što nijesmo raščistili s tim ko su fašisti, ko antifašisti, ko kvislinzi, a ko neutralni ljudi. U istoriji ima dovoljno dokaza da su i ustaše i četnici činili mnogo loših stvari. Međutim, mi smo stvari posložili onako kako nam to paše, a to je naročito izraženo u Srbiji gdje četnici i partizani imaju ista prava. To nije dobro, isto kao što nije dobro da komunisti prisvajaju antifašizam”, tvrdi Škoro.

Za Aleksandra Vučića, pak, kaže da je vješt političar.

“Vješto artikuliše svoje stavove i postoji razlog što je dugo na vlasti. Ja ipak nijesam taj koji treba suditi”, komentariše Pkoro.

A što se tiče cjelokupne situacije na Balkanu, kaže da “nam nema spasa, jer umjesto da tražimo razloge koji nas povezuju-pravimo razlike.

“To stvara gorčinu i kod jednih i drugih, a geneza svih naših problema je što postoji dvostruki aršin. Ja bih da se potenciraju sličnosti, jer je to put za zajednički život u kojem će naša djeca moći ostati ovdje”, poručio je Škoro.

:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
ana
Gost

nije pošteno. mojega komentara nema. tako mislim ali………….VI

ana
Gost
ja volim slušati pjesme ovoga čovjeka .. MILO MOJE. JORGOVAN. a s kim je on prijatelj ili kum nije me briga.on ne tezgari u MNE kao one stare Jugoslovenske pjevačice TEREZA JOSIPA GABI a nijesu u mrovinu
Marko
Gost

“Ja bih da se potenciraju sličnosti, jer je to put za zajednički život u kojem će naša djeca moći ostati ovdje”, poručio je Škoro.

Toni
Gost

Ovo je sad nekakav faktor, koji nas uči pameti?

Biohazard
Gost

A moze i ” biti prilagodjen u duboko bolesnom drustvu , nije mjerilo zdravlja “

Biohazard
Gost

Kad cujem da neko kaze ” nisam ja nacionalista , ima ja i prijatelja muslimana , srba , crnogoraca ” kosa mi se digne na glavu … ” niko nije gore zarobljen do onoga sto pogresno misli da je slobodan ” – krisna . U ovom slucaju to je njegova (ne)svijest !!!

Primorac
Gost

Kako ste loše napisali naslov, neka to je dokaz da novinari su glavni točak nacionalizma, zapis što je Škoro izjavio ako je sve ovo je u redu, novinari novinari,

wpDiscuz

Send this to a friend