Muzika film i TV

Misterija zvana Enya: Ne izlazi iz zamka već 10 godina i pjeva na izmišljenim jezicima

Za Enyu, neponovljivu keltsku muzičku zvijezdu s kraja 80-ih i početka 90-ih, po svoj prilici pretjeruju kad kažu da je najbogatija žena u istoriji Irske i Velike Britanije. Nesporno je, međutim, da je ta žena apsolutno najuspješnija autorka s tih prostora, sa prodatih 75 miliona primjeraka albuma i zarađenih 117 miliona eura. A apsolutno je sigurno da je jedna od najmisterioznijih i najčudnijih pojava u svjetskoj popularnoj muzici danas.

Ona od 1997. živi u viktorijanskom zamku Manderley u okolini Dablina, koji je kupila čak i relativno jeftino, za nekih 3 miliona eura. Prvi joj je, nazovimo to komšijom, Bono Voks, ali se u posljednjih 10 godina u javnosti pojavila samo nekoliko puta. Navodno živi okružena mačkama, kojih je, koliko je potvrđeno, u jednom trenutku imala desetak.

Istina, za to vrijeme objavila je dva albuma, i to je praktično sve za šta ona živi. Jedina pomoć u snimanju joj je anonimni stariji bračni par. Enya je, kažu, u stanju da mjesecima radi na jednom jedinom detalju jedne jedine pjesme, pa nije neobično što njeni masteri na kraju imaju i po 500 presnimavanja samo jedne muzičke dionice u pjesmi.

Njen ujak, Noel Dugan izjavio je za Sunday Times da živi kao kraljica ili kao pustinjak, dotle da je ni njena porodica ne viđa nešto previše. Prijatelji kažu da “baš i nije previše zabavna”, a ona je sama u rijetkim trenucima kada je davala izjave, znala da kaže da je poslije snimanja, a njima se bavi svaki dan, tako mračno raspoložena da ne može da zamisli kakav bi to stalni životni partner mogao da bude u stanju da je podnese takvu.

A tek brak, tako nešto bi joj bila noćna mora. Zato nastavlja da živi sama. Tvrdi da joj je tako odlično, da je njena muzika sav njen svijet. Povremeno pjeva pjesme na izmišljenim jezicima sindarin and quenya i… nikada nije bila popularnija nego sad. Zanimljivo, kad je tek počinjala samostalnu karijeru 1986, kada je imala 25 godina, niko joj nije predviđao neki poseban uspjeh.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vale
Gost
Vale

Genije

Stara skola
Gost
Stara skola

inace svi jezici su izmisljeni, pa ste u pravu i da pjeva na izmisljenom engleskom jeziku 🙂

Sanyshkaya
Gost
Sanyshkaya

Predivna muzika, zanimljiv lik

Send this to a friend