Muzika film i TV

Moć Černobilja: Nakon serije turisti hrle u Pripjat, Rusi spremaju revanš

O popularnosti serije “Černobilj” sa svega pet epizoda i jednom sezonom ne treba trošiti mnogo riječi. Sve je već rečeno-HBO-ovo djelo čija se radnja vrti oko zastrašujuće i jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u ljudskoj istoriji, popelo se na prvo mjesto IMDb liste najbolje ocijenjenih serija svih vremena.

<<<Serija o kojoj se priča: Kako je Černobilj pokorio Igru prijestola<<<

Da ne govorimo o tome da su ljudi koji nijesu pretjerani filmofili naprosto oduševljeni ovom serijom. Koliko ste puta samo zatekli sebe da u posljednjih mjesec dana “guglate” nešto o katastrofi u Pripjatu i Černobilju, bilo da su to fotografije napuštenog grada, pomenute fabrike, čuvenog ringišpila, a i samih posljedica radijacije što je uznemiravajuće vidjeti?

Zahvaljujući seriji, svijet zna za Alekseja Ananenka, Valerija Bezpalova i Borisa Baranova-trojici hrabrih radnika koji su rizikovanjem svog života spasli milione života u Evropi. Naravno, tu je i Valerij Legasov, ruski naučnik koji je zadužio cijelo čovječanstvo u saniranju štete nastale nakon eksplozije.

Režiseri i scenaristi su se pobrinuli da serija dobije i čistu desetku što se tiče autentičnog prikazivanja svega što se desilo u Ukrajini, a posebno su obratili pažnju i na izglede stvarnih likova koji su potpuno identični sa glumcima.

Ne sumnjamo i da će čuveni trojac Džered Haris, Emili Votsom i Stelan Skarsgard imati benefite od serije i postati traženi na glumačkom nebu, jer su briljantno odradili svoj posao.

A nakon planetarnog uspjeha serije i vlasnici turističkih agencija zadovoljno trljaju ruke. Posjete ukrajinskim gradićima  porasle su za nešto više od 40 odsto, a turisti mogu da vide, kao što serija i pokazuje-Černobilj je i dalje mjesto velike tragedije, tuge i bola.

Uistinu, turističke posjete Černobilju počele su kasnih devedesetih, ali interesovanje zasigurno nikad nije bilo ovako veliko. Ipak, zbog specifičnosti situacije i brojnih rizika postavljena su brojna pravila kojih je potrebano da se pridržavaju svi. U gradove ne smiju ući mlađi od 18 godina, morate ući sa dugim rukavima i ne smijete ponijeti nijedan predmet iz Černobilja.

Posebna atrakcija u Černobilju, za sve one koji žele da ga posjete, jeste dječji park-simbol prekinutog i tužnog djetinjstva brojne djece.

Ipak, da sve ne bi bilo tako idealno tu su i dežurni kritičari. Jedan dio publike smatra da bi serija bila još ubitačnija da je snimana na ruskom jeziku, a drugi tvrde da je u pitanju američka propaganda i plan da se Sovjetski savez predstavi u ružnom svjetlu.

Tako je jedna ruska televizijska mreža najavila da će snimati svoju verziju serije “Černobilj”, koja će biti zasnovana na pretpostavci da je CIA poslala agenta u Černobilj kako bi izvršio sabotažu. Rusi tako planiraju da naprave svoju televizijsku verziju ove priče koja će biti zasnovana na teorijama zavjere.

Do tada, možda HBO krene sa snimanjem druge sezone?

S.Bošković

12

avatar
1000
6
6
0
 
10
debušiOceanMoeimeAnaPodgoricanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ocean
Gost
Ocean

Rusi se sjetili Černobilja.. ali kasno, i na pogresan nacin.
Opet posao je vec odradjen, itekako dobro odradjen i sumnjam da ce ovo moci da prevazidju. 🙂

Ana
Gost
Ana

Odusevljena sam serijom. ODLICNA!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Mislim da je nesto prije ove eksplozije ili posle desila i u USU nego su to zataskali – ko zna sto se desilo u Cernobil to mi nikad necemo znati…Sto su sve nasli one monstrume od lima visoke kao 10spratnice kazu da su sluzile da obore sve rakete nekakvim radioaktivnim talasima.

18+
Gost
18+

Jos nijesmo svijesni sto se tog dana desilo.
Pokoj nam dusi.

Rade007
Gost
Rade007

Evo moj drug i ja smo prvi počeli da pričamo o tome i planiramo kako bi i što mogli da odemo u Pripjat. Inače serija je nevjerovatna,kao da je Bog sam režirao,a ne čovjek. Šteta što nema više epizoda,jer nema manu uopšte.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

nisam gledao ni igru prestola ni cernobil …..gubljenje vremena na bolestine koje forsira neko da bi uzeo pare… ima mnogo dobrih filmova realnih

Alo Alo
Gost
Alo Alo

A ova serija kao nije realna? Ajde ne sprdaj se..pogledaj pa pricaj

debuši
Gost
debuši

true story!

Bojana
Gost
Bojana

Sva težina i posebnost serije je upravo zbog realnosti.

Rade007
Gost
Rade007

Ne,znate koju će on seriju da gleda? Onu koju planiraju da snime Rusi ,a radnja će da se vrti oko špijuna koji je iz Amerike došao da sabotira Černobilj i SSSR i izazive katastrofu. Može li jadnije od toga?

🇺🇦5 ⚽️ 0🇷🇸
Gost
🇺🇦5 ⚽️ 0🇷🇸

Odgledaj ti nesto iz cetnicke kuhinje, mozda Kusturica nesto snimi, za bolje nijesi

Moeime
Gost
Moeime

Realnost je najstrašniji žanr!

Send this to a friend