Muzika film i TV

Modesti Blejz: Feministička ikona u vidu izbjeglice sa Balkana

Šta znate o Modesti Blejz u stripu u kojem je ona glavni lik? Piter O’Donel i Džim Holdavej stvorili su ovaj jak ženski lik. Idejni tvorac O’Donel ju je opisao kao feministički i individualistički ženski lik, a opet neki novinari je ocjenjivali kao “feminističku ikonu”.

O ovoj djevojčici se nije mnogo znalo kada je uspjela da pobjegne iz zarobljeništva, tokom rata, iz jednog logora koji se nalazio u Grčkoj, piše Strip Blog.

Naizgled nježna i krhka, ali nepokorna uspjela je da stigne, u talasu izbjeglica sa Balkana do Persije. Kada je vidjela da se jednom starcu otima hrana ona je priskočila u pomoć i uspjela da ga spase, a od tada, taj čovjek, nadaren mudrošću postaje njen mentor, staratelj i saputnik. Dao joj je i ime, Modesti, a ona je sama izabrala prezime Blejz prema jednom od likova iz legende o kralju Arturu.

Bila je majstor za preživljavanje. Ništa joj nije bilo strano niti teško, radila je i krala, dovijala se na sve načine da dođe do neke hrane, a tako je nastavila i sa svojim mentorom sve dok jednog dana nije postala radnica u klubu nekog bandita, izvjesnog Luša.

Modesti je dospjela na čelo bande, okupila ju je i očuvala, a onda je počeo pravi život.

Da Njemci ne bi zauzeli istočna naftna polja, mladi podoficir zadužen za odred vezista 1942. godine postavljen je u Persiju da izvidi i javi eventualni napad neprijatelja, koji se nije dogodio. Taj mladić bio je baš Peter O’Donel.

Baš tada, dok su odmarali, jer im posao nije bio naklonjen, dok su jeli, pojavila se omanja tamnoputa, crnokosa prilika. Bila je to djevojčica, preplašena kao divlja zvjerka.

O’Donel je odmah shvatio da nije u pitanju neka Arapkinja, već najvjerovatnije izbjeglica sa Balkana, kojih je bilo, ali ne u nekom velikom broju. Plašila se svega i svakog člana njegove ekipe, ali je ipak uzela obrok i pomoć bar u hrani i piću koji su joj ponudili.

Nastavila je negdje, ali njeno gospodsko, prije svega ponosno držanje, O’Donel nikada nije zaboravio.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, nastao je gordi i snažni ženski lik, Modsti Blejz, svjetski poznata stripska herojina, koja je proistekla iz sjećanja ratnog veterana.

Send this to a friend