Muzika film i TV

Na današnji dan preminuo Elvis Prisli: Umjesto bicikla dobio gitaru i postao zvijezda

Kralj rokenrola Elvis Prisli preminuo je prije 41 godinu, a godišnjica smrti slavnog muzičara obilježava se cijele ove nedjelje.

Elvis Prisli je rođen 1935. u relativno siromašnoj porodici u Tupelu, na jugu Misisipija. Otac mu je bio nadničar, a majka krojačica, pa je za deseti rođendan umjesto bicikla koji je poželio dobio gitaru od osam dolara jer je bicikl bio preskup. Preselili su se 1948. godine u Memfis, gdje je Elvis snimio prvu ploču s 19 godina i odmah postao zvijezda.

Tokom služenja vojske u njemačkom Frajdbergu (1958-1960) upoznao je tada 14-godišnju Amerikanku Prisilu. Vjenčali su se 1967. godine i ubrzo dobili ćerku Lisu Meri Prisli. Elvis i Prisila razveli su se 1973. godine, a razlog je bio njegova zavisnost od tableta za spavanje i sedativa, te nije posvećivao vrijeme porodici.

Među njegovim brojnim hitovima su: “Suspicious minds”, “Love me tender”, “Jailhouse rock”, “Blue suede shoes”, “Heartbreak hotel” ,”It’s now or never”, “Are you lonesome tonight”, “All shook up”, “Can’t help falling in love”, “Hound dog”…

Posljednji nastup održao je 26. juna 1977. u Indija­napolisu pred dvadesetak hiljada ljudi, bio je izobličen od debljine, a dan pred sljedeći koncert, 16. avgusta 1977, pronađen je mrtav u kupatilu. Ljekar je potvrdio da je u pitanju bila fatalna srčana aritmija, potpomognuta gojaznošću i zloupotrebom raznih supstanci. Posljednju pesmu “Way down” snimio je samo nekoliko dana prije smrti.

Elvis je sa zaradom od 27 miliona dolara na četvrtom mjestu “Forbsove” liste mrtvih slavnih ličnosti s najvećih zaradama (podatak od prošle godine), a njegovo imanje Grejslend posjetilo je više od 20 miliona ljudi od 1982. godine, kada je otvoreno za javnost, i donosi zaradu Memfisu oko 150 miliona dolara godišnje.

2 Komentara na "Na današnji dan preminuo Elvis Prisli: Umjesto bicikla dobio gitaru i postao zvijezda"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend