Muzika film i TV

Na današnji dan preminuo je Predrag Cune Gojković

Prije tačno godinu dana preminuo je Predrag Cune Gojković, jedan od najvećih i najznačajnih pjevača sa ovih prostora čija je karijera trajala skoro sedam decenija.

Svoju blistavu karijeru počeo je neposredno poslije Drugog svjetskog rata u horu “Đoka Pavlović”, a već 1948. godine stigao je u Radio Beograd, za koji je snimio preko 1.000 pjesama izvorne narodne muzike.

Po osnivanju PGP krajem pedesetih godina bio je među prvima koji su snimili singlove i preko noći osvojili tržište Jugoslavije. Sve vrijeme bavljenja muzikom bio je u samom vrhu estrade po broju hitova, koncerata koje je održao širom zemaljske kugle, kao i po milionskim tiražima ploča koje je objavio. U svom posljednjem intervjuu Cune je, iako teško bolestan nakon preživljenog moždanog udara, govorio o svojim kolegama, posebno o mlađoj generaciji umjetnika.

“Imamo odlične pjevače od sedam do 77 godina, ali mi je žao što postoje samo dva stila pjevanja, Cecin i Šabanov. Niko se ne bavi svojim stilom, niko ne obnavlja narodnu muziku, svi jure hitove kako bi zaradili novac ili stekli prestiž. Ali rodiće se novi Cune, sigurno”, optimističan je bio Gojković.

Cune je preminuo 21. jula 2017. poslije duge i teške bolesti. Sahranjen je pet dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored Velimira Bate Živojinovića, njegovog prijatelja iz djetinjstva.

Kolege pokojnog velikana kažu da će im Cune ostati u vječnom sjećanju.

1 Komentar na "Na današnji dan preminuo je Predrag Cune Gojković"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend