Muzika film i TV

Najluđi mitovi i teorije zavjere koje kruže rok svijetom

Rok muzika je postala kulturni pokret u drugoj polovini 20. vijeka, dijelom zato što je stvorila “mitologiju” rok zvijezda koje su posvetile svoje živote seksu, drogama i, naravno, rokenrolu.

Nije iznenađenje što je rok svijet prepun urbanih legendi, ali bi ipak moglo da vas iznenaditi koliko su neke od njih neobične, ali ipak još postoje, piše Cheat Sheet.

Evo nekih od najluđih mitova i teorija zavjere u koje vjeruje mnogo ljudi.

Kravlji jezik Džina Simonsa

Džin Simons je najneobičniji član benda koji svi dobro znamo po spektakularnim koncertima i kostimima. Bas gitarista grupe Kiss je poznat po tome što koncerte “brendira” svojim neobično dugačakim jezikom.
Njegov jezik je toliko dug da, ustvari, mnogi spekulišu da nijedan ljudski jezik ne bi mogao da bude tako dugačak. Glasine kažu da je Simons nadogradio kravlji jezik na svoj kako bi ga produžio i tako upotpunio svoju demonsku personu.

Mnogo toga je pogrešno u ovoj teoriji, počev od činjenice da kravlji jezik izgleda potpuno drugačije od ljudskog te da medicinska tehnologija u sedamdesetim godinama nije bila ni blizu dovoljno razvijena da bi se bavila ovakvom procedurom. U prevodu, Simonsov jezik je pravi.

Robert Džonson je prodao svoju dušu đavolu

Ova priča prethodi nastanku rok muzike za nekoliko decenija, ali je uključujemo, pošto je poznati, ali misteriozni bluzer Robert Džonson ostavio neizbrisivo veliki uticaj na rokenrol.

Malo se zna o njemu, osim što je imao nevjerovatan talenat za sviranje gitare. Postoji stara legenda da je Džonson prodao svoju dušu đavolu na raskršću, u zamjenu za svoj ogromni talenat.
Oni koji vjeruju u to ističu da je Džonson bio loš gitarista kada je bio mlad, ali je on zapravo jednostavno učio kako da svira gitaru od bluzera Ajka Cimermana.

Merilin Menson je uklonio svoja rebra zbog… hm…

Našminkani roker Merilin Menson je očigledno naporno radio na tome da kreira svoj jezivi lik, koji ide toliko daleko da je postao član satanističke crkve.


Jedna bolesna glasina insistira na tome da je Menson uklonio donji red rebara kako bi mogao sam sebi priušti oralni seks.

Ovo je potpuna besmislica. Menson to nije učinio, i zapravo, niko nikada nije uklonio rebra za tu svrhu. Operacije skidanja rebra vrše se samo u slučajevima frakture rebra, i to samo ako ono na neki način ugrožava vitalni organ. Istina, ima slučajeva kada su se rebra uklanjala iz estetskih razloga.

Pol Makartni je mrtav

Malo mitova u rok muzici ima takve “pobožne” vjernike kao što su to teoretičari zavere “Pol je mrtav”. Ova zavjera pretpostavlja da je pravi Pol Makartni poginuo u automobilskoj nesreći 1966. godine, ali je bio zamijenjen identičnim dvojnikom, kako po izgledu, tako i po glasu, a da to niko nije primijetio.
Međutim, The Beatles su razbacali nagovještaje o Makartnijevoj smrti i njegovoj zamjeni u svojim pjesmama, na naslovnim stranama i omotima albuma za naročito pažljive slušaoce. Sam Pol je morao da prokomentariše glasine u intervjuu iz 1969. godine, u kojem je parafrazirao Marka Tvena.

“Glasine o mojoj smrti su u velikoj mjeri preuveličane. Međutim, ako sam mrtav, siguran sam da ću biti posljednji koji ću to saznati”, kazao je Pol.

Zagovornici ove teorije i dalje postoje, međutim, skupljaju se u opskurnim djelovima interneta.

Džim Morison je živ

Ako je Pol mrtav, iako nije, Džim Morison je još uvijek živ. Iako nije.

Morison, harizmatični frontmen grupe The Doors, umro je od srčanog udara 1971. godine, mada mnogi vjeruju da je njegova smrt bila u vezi sa drogom.

Nekolicna je uvjerena da je Morison još uvijek živ i da povremeno biva primijećen na neupadljivim lokacijama širom svijeta. Oni su uvjereni da je tijelo druge osobe sahranjeno u njegovom grobu u Parizu.

Džek i Meg Vajt su brat i sestra

Ovu glasinu je pokrenuo sam Džek Vajt. The White Stripes je bio bend koji su činili Meg i Džek Vajt. Mnogi su pokušali da saznaju u kakvom su oni odnosu, tako da je Džek rekao da su brat i sestra. Ali, na kraju je objavljen njihov vjenčani list, što je učinilo stvari još više zbunjujućim. Džek se još uvijek držao laži, dok na kraju nije odustao.

“Kada smo brat i sestra, reagovaćete samo, tipa: ‘Oh, to je zanimljivo’. Više ćete brinuti o muzici, a ne o našem odnosu”, objasnio je Džek.

Debi Hari je upoznala Teda Bandija

Ova glasina počela je od priče koju je objavio The Sun, za koji je pjevačica Debi Hari rekla da je prihvatila vožnju serijskog ubice Teda Bandija. Ona je navodno tvrdila da je osjetila da nešto nije u redu, pa je pobjegla iz automobila.

Međutim, ove glasine su razotkrivene kao lažne, jer se tajming poklapa sa vremenom kada je Ted Bandi bio na drugom kraju zemlje.

Send this to a friend