Muzika film i TV dominirale su ovogodišnjom dodjelom nagrada Emi

Nasleđe, Schitt’s Creek i Čuvari osvojili ključne Emije

Serije “Nasleđe”,”Schitt’s Creek” i “Čuvari” dominirale su ovogodišnjom dodjelom nagrada Emi koja se zbog koronavirusa preselila u virtuelni svijet i odisala kućnom atmosferom, ponudivši zvijezdama priliku da iz glamuroznih toaleta i smokinga uskoče u pidžame i trenerke.

HBO-ovo “Nasleđe”, sočna priča o podjelama u porodici medijskog mogula, osvojilo je nagradu za najbolju dramsku seriju, a Džeremi Strong za najboljeg glumca, za ulogu sina. Serija je dobila i nagrade za scenario i režiju.

Najveće iznenađenje večeri bila je dodjela nagrade za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji 24-godišnjoj Zendaji, koja je u HBO-ovoj “Euforiji” glumila tinejdžerku zavisnicu. Favoriti su bile Lora Lini (“Ozark”) i Dženifer Eniston (“Jutarnji šou”).

Prihvatajući nagradu, iskazala je duboko poštovanje sutkinji američkog Vrhovnog suda Rut Rader Ginsburg, koja je umrla prošle nedjelje, i podstakla gledaoce da se registruju kako bi mogli glasati na predsjedničkim izborima.

“Schitt’s Creek”, neočekivani hit male televizijske mreže Pop TV o bogatoj porodici koja je prisiljena živjeti u zapuštenom motelu, osvojio je najviše nagrada, devet, uključujući nagradu za najbolju komičnu seriju i one za glumu, dodijeljene kanadskim zvijezdama Ketrin O’Hari, Judžinu Leviju, Danijelu Leviju i Eni Marfi.

Prvi put u istoriji Emija je komična serija u istoj godini ovjenčana nagradama u svih sedam kategorija, kazali su organizatori.

HBO-ova distopijska drama “Čuvari”, prožeta rasnim temama, dobila je nagradu za najbolju mini seriju i najbolji scenario. Nagrađene su i Redžina King, za glavnu žensku ulogu, policijske detektivke, i Yahya Abdul-Mateen II, za najbolju sporednu žensku ulogu.

Autor serije Dejmon Lindelof posvetio je Emija žrtvama i onima koji su preživjeli masakr crnačke zajednice u Tulsi 1921. godine.

Zbog pandemije nije bilo crvenog tepiha ni publike, a dodjela se emitovala uživo na ABC-ju. Producenti su poslali setove s kamerama i mikrofonima svim nominovanima, rasutima širom svijeta, a oni su sami birali kada će ih i gdje publika vidjeti.

“Čini se raskalašno i nepotrebno raditi ovakve stvari u vrijeme pandemije”, kazao je voditelj dodjele Džimi Kimel.

“Ovo večeras nije važno, neće zaustaviti kovid, ni ugasiti požare, ali je zabavno, a zabava nam sada treba”, poručio je on.

Send this to a friend