Muzika film i TV

Glogovac snimao film za manastir Ostrog bez honorara

Nebojša Glogovac jednu od svojih posljednjih uloga ostvario je u dokumentarcu “Tihi kutak Hristov”, koji će u Srbiji premijerno biti prikazan 4. maja u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Film je snimljen u čast svetog Mardarija Libertvilskog, najnovijeg srpskog sveca, u produkciji manastira Ostrog i u saradnji s “Delius filmom”, a njemu je intimno i lično bio veoma važan.

Glogovac tumači lik sveštenika Žike, a svoje scene uradio je s kumom Slobodom Mićalović i Radivojem Rašom Bukvićem.

Nebojša je ovu ulogu snimio bez honorara, a posebno se radovao što radi sa suprugom svoga kuma Vojina Ćetkovića.

“Vidite kako mi je lijepa kuma. Dobra je riba”, šalio se Glogovac na snimaju s ekipom, a svoje scene snimio je za dva sata.

Pokojni glumac dijete je sveštenika i prote Milovana Glogovca, a nije mu prvi put da oblači mantiju. Već je maestralno odigrao ulogu sveštenika u seriji “Moj rođak sa sela”, gdje pričešćuje baku pred smrt i pjeva pjesmu “A što ti je, mila kćeri”.

Glogovac

Režiju “Tihog kutka Hristovog” potpisuje Radisav Jevrić, a glavnu ulogu tumači Radivoje Raša Bukvić, koji igra vladiku Mardarija. Glogovcu je ovo bio posljednji dokumentarac u karijeri, a poslije je snimio i dva igrana filma “Zaspanka za vojnike” i “Južni vjetar”.

Film o Svetom Mardariju Libertvilskom svjedočanstvo je o prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornata, odakle je krenuo još kao dječak, do dalekog Libertvila.

Snimljen je povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od upokojenja. Ideja ovog projekta je da film bude savremeno žitije svetitelja, kako bi vaskoliki srpski narod saznao o životu Ivana Uskokovića, monaha Mardarija, danas svetitelja priznatog od Srpske, Ruske i Moldavske pravoslavne crkve.

On je živio u Rusiji i Srbiji, a okupio je raseljene Srbe i u Čikagu. U Libertvilu je pronašao imanje koje ga je naviše podsjećalo na okruženje u kojima se nalaze manastiri-sirotišta u otadžbini. Novac za kupovinu zemljišta dao mu je Mihajlo Pupin. Na tom imanju sazidan je manastir Svetom Savi, sirotište i dom za stare, kao i groblje koje su sa pravom nazivali “mala Srbija”.

Vladika Mardarije upokojio se 12. decembra 1935. godine u 46. godini zemaljskog života. Sahranjen je u svojoj zadužbini u Libertvilu. Sabor SPC je prije tri godine donioodluku o kanonizaciji Svetog Mardarija, a njegove netruležne mošti otkrivene su u maju prošle godine.

Svjetska premijera filma “Tihi kutak Hristov” održana je 16. jula 2017. u Libertvilu (Čikago), na svečanoj kanonizaciji novog srpskog svetitelja.

Film je prikazan na Pravoslavnom festivalu u Krasnodaru i Sretenjskom pravoslavnom festivalu u Podmoskovlju, na kome je nagrađen.

Send this to a friend