Muzika film i TV

Neki me vole, neki ne, ali moja karijera se ne može osporiti

Velikan francuske kinematografije Alen Delon reagovao je na američku peticiju u kojoj se traži da mu ne bude dodijeljena počasna Zlatna palma na filmskom festivalu u Kanu, rekavši da ga neki vole, a neki ne, ali da njegova karijera ne može da se dovede u pitanje, prenosi Beta.

“Šta da vam kažem. Neki me vole, a neki ne. Ali moja karijera ne može da se ospori”, rekao je Delon (83) za pariski list Figaro.

Američko udruženje “Žene i Holivud” (Women and Hollywood) pokrenulo je onlajn peticiju koja je dobila 21.000 potpisa, protiv uručenja nagrade Delonu zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Delon je rekao da ne razumije peticiju i da ima utisak da autorka peticije, potpisana kao Margaret B. želi da sebe stavi u prvi plan.

“Ko je ona? I šta želi, i zašto sada?”, zapitao se glumac.

Organizatori 72. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu saopštili su da neće mijenjati odluku i da će Delon, kako je ranije najavljeno, 19. maja primiti Zlatnu palmu za životno djelo.

“Alen Delon ima pravo da misli ono što misli. Teško je suditi u sadašnjem vremenu šta je neko rekao prije nekoliko godina i u kakvom je to kontekstu bilo”, rekli su organizatori.

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. Glumac je posljednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma “Na žarkom suncu” (Plein soleil) Renea Klemana.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su “Roko i njegova braća” i “Gepard” Lukina Viskontija, “Samuraj” i “Pandur” Žan-Pjera Melvila, “Gospodin Klajn” Džozefa Lozija i “Eklipsa” Mikelanđela Antonionija.

Iako je Delonu popularnost posljednjih godina opala zbog ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti, većina Francuza, i pored toga što ga smatraju megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

Send this to a friend