Muzika film i TV

Neponovljivi balkanski kralj fanka: Prošlo deset godina od smrti Dina Dvornika

U Zagrebu je na današnji dan, 7. septembra 2008. u 44. godini života preminuo Dino Dvornik, legendarni splitski muzičar i sin glumca Borisa Dvornika.

Često je proglašavan hrvatskim kraljem fanka.

Kao 17-godišnjak, nakon što je odustao od muzičke škole, Dino je osnovao grupu “Kineski zid”. Godine 1988. godine debitovao je na Zagreb festu s pjesmom “Tebi pripadam”, osvojivši nagradu za najboljeg debitanta.

Naredne godine izdao je svoj prvi album, nazvan “Dino Dvornik”, nakon kojeg su uslijedili “Kreativni nered”, “Priroda i društvo”, “Live in Munchen”, “Enfant Terrible”, “Vidi ove pisme” (The Best Of), “Big Mamma” te “Svicky”.

U 90-im godinama okrenuo se prema tehnu. Godine 1995. osvojio je nagradu Splitskog festivala za pjesmu “Ništa kontra Splita”, a 2004. odigrao je ulogu narko bosa u filmu “Ta divna splitska noć”.

Sa suprugom Danijelom i kćerkom Elom bio je zvijezda vrlo gledanog rialiti šoua “Dvornikovi”.

Dino je bio poznat i po dugogodišnjoj borbi sa zavisnošću od alkohola i droge što je u nekoliko navrata i javno priznao.

Njegovu karijeru obilježili su hitovi “Jače manijače”, “Zašto praviš slona od mene”, “Afrike”, “Ti si mi u mislima”, “Ja bih preživio”, “Žigolo”…

Narkotici su mu na kraju i presudili, što je i pokazao obdukcijski nalaz sa Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu.

2 Komentara na "Neponovljivi balkanski kralj fanka: Prošlo deset godina od smrti Dina Dvornika"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend