Muzika film i TV

Nikola Tesla je imao samo jednu veliku ljubav

Ruski reditelj Sergej Karpuhin snimaće naredne godine film o Nikoli Tesli.

Proslavljeni autor na projektu “Tesla” za ulogu velikog naučnika angažovao je Željka Dimića, u Holivudu poznatijeg kao Džeka Demiča, a kao temu svog ostvarenja odabrao je njegov privatni život.

“Film ćemo vjerovatno snimati naredne godine na engleskom jeziku, a imaće nekoliko dijaloga na srpskom. Tesla je bio u vezi s Ketrin Džons, koja je bila žena njegovog najboljeg prijatelja. Oni su se voljeli, više je to bila platonska ljubav, a Karpuhin je došao na ideju da napravi film o tome”, kaže za Kurir Željko.

Ruski reditelj je već autor dokumentarca o Nikoli Tesli “Zraci smrti”, a Dimiću će ovo biti treći put da igra naučnika.

“Fasciniran sam njim od djetinjstva. Tesla je porijeklom iz Smiljana, koji je udaljen od mog sela Zrmanje oko 30 kilometara. Osam mjeseci sam radio na karakteru i dan-danas mislim da nisam spreman za ulogu. Njegov lik je toliko kompleksan”, otkrio je Dimić, koga ćemo gledati kao Teslu i naredne godine u jednoj domaćoj seriji.

Tesla se, kao što je poznato, nikad nije ženio, a preko Laze Kostića htjeli su da mu dogovore brak s Lenkom Dunđerski.

Željko Dimić je završio čuveni Institut za film i teatar “Li Strazberg”, a moderator mu je bio niko drugi do Al Paćino.

“Paćino se prema meni ponašao kao da smo odrasli zajedno, a ne kao čovjek koji je dobio dva Oskara. Od njega sam tada naučio da što si veći i priznatiji glumac, to se ljudskije i prisnije ponašaš prema kolegama koji se tek bore za poziciju koju ti imaš”, govorio je Dimić.

Trenutno su u samo u Srbiji u pripremi tri filma o Nikoli Tesli, koje su najavili Miloš Biković i Zdravko Šotra, a novac za svoj projekat “Iz svijetla: Luminous” već je dobio Boriša Simović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend