Muzika film i TV

Nikolićev film Ljepota poroka u novom ruhu

Film “Ljepota poroka”, velikog jugoslovenskog i crnogorskog reditelja Živka Nikolića iz 1986. godineurađen je u novoj, digitalno restaurisanoj verziji. Publika će imati priliku da ga vidi 30. maja, kada su u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu zakazane dvije projekcije. Film je uvršten u kulturnu baštinu Srbije.

Nezaboravna Nikolićeva crna komedija iz koje replike i danas žive među generacijama gledalaca, govori o običaju u selima crnogorskog krša da muž nevjernu ženu ubija maljem preko pogače, a događa se u vrijeme početka naturizma na jadranskoj obali. Antologijske likove u izuzetnoj filmskoj drami jednog od najvećih autora ovdašnje kinematografije, ostvarili su Mira Furlan (“Zlatna arena” u Puli za najbolju žensku ulogu), Milutin Mima Karadžić, Petar Božović, Mira Banjac, Vesna Pećanac, Eva Ras, Miodrag Miki Krstović, Boro Stjepanović, Milo Miranović, Boro Begović.

Ppetar Božović, kome je iz “Ljepote poroka” kao “zaostavština” godinama ostao nadimak Žorž (po liku kuma koji nepoštenjem preokreće arhaičan svijet crnogorskog sela i uništava život svojih kumova, mladog bračnog para), kaže da je ovaj film jedan od ključnih u njegovoj karijeri.

“Činjenica da su kritičari “Ljepotu poroka” izdvojili kao kulturnu baštinu, svjedoči o tome da Nikolićevo ostvarenje ima neke neprolazne vrijednosti, kao što i sam naslov filma nosi u sebi nešto neprolazno. A ako govorimo o mojoj ulozi, lik Žorža nije bio lak, morao sam da pazim da ne skliznem u neku karikaturu. Jer, kad uloga nudi previše mogućnosti, onda je najveća opasnost ne uvaliti se skroz u nju, nego treba imati osjećaj o izboru glumačkih sredstava”, ističe Božović.

Mira Banjac, maestralna u liku Milade, upravnice kampa za nudiste, koja u filmu kaže danas već legendarnu repliku “život sam dala za naturizam”, ističe da su Nikoliću ostali dužni i crnogorska i srpska država.

“Drago mi je što su Živkovi filmovi najzad dobili pravo mjesto, ne samo u našoj filmskoj umjetnosti, nego i u kulturi, i da je on konačno došao u orbitu svijesti onih koji odlučuju o baštini. Bio je izuzetan, neponovljiv stvaralac i čovjek, esteta najvećeg formata, i sve što sam uradila u “Ljepoti poroka”, uradila sam samo za Živka”, istakla je slavna Mira.

Autorka monografije o Nikolićevom djelu, kritičarka Božena Jelušić, kaže da su njegova ostvarenja dobila bitku sa vremenom i novim tehnologijama.

“Kada poslije toliko godina od snimanja filma, u jednoj umjetnosti koja se tehnološki toliko brzo mijenja da se jedva hvata korak sa tim promjenama, imate činjenicu da “Ljepota poroka” i dalje komunicira sa publikom u bilo kojoj zemlji, na bilo kom prostoru, kao i onda kada je snimljena, čak i bolje, jasno je da je Živko dobio opkladu sa vječnošću. On jeste crnogorska i jugoslovenska veličina, ali mislim da i u istoriji svijetskog filma može da ima značajno mjesto. Sa filmovima “Jovanka Lukina”, “Čudo neviđeno”, ili “Ljepota poroka” do srži je ogolio crnogorski mentalitet”, ističe Jelušićeva.

U glumačkoj ekipi bili su i Eva Ras, Alan Nuri, Ines Kotman, Dobrila Ćirković, Veljko Mandić, Svetolik Nikačević, Drago Malović, Mladen Nelević…, a na filmu se prvi put pojavio i Žarko Laušević, kao mladić s cigaretom. Direktor fotografije bio je Radoslav Vladić, montažer Zoltan Vagner, scenograf Miodrag Mirić, a muziku je komponovao Zoran Simjanović.

“Ljepota poroka” obišla je brojne svjetske festivale na kojima je osvajala nagrade, a u Izraelu je nekoliko godina bila najgledaniji jugoslovenski film.

https://www.youtube.com/watch?v=c79PprYt5-k

Ostvarenje će ostati upamćeno i po tome što je u jugoslovenskom filmu prvi put prikazana scena grupnog seksa.

“Kod nas je tradicija još jaka. Ona čuva neke davno postavljene erotske norme, tako da njihovo kidanje koji put bude potresno, pa i bolno. Erotika se ovdje, pogotovu u Crnoj Gori, još čuva u mitu, ali mitu koji vrijeme već nagriza. No, sigurno je da je današnji čovjek još uvek jednom nogom u prošlosti. Drugom nogom je zakoračio u budućnost, koja nije učvrstila novi pravi i konkretan oblik erotskog, odnosno, normalnog življenja i odnosa prema erotici, što je sastavni deo nas samih”, govorio je svojevremeno Nikolić.

3 Komentara na "Nikolićev film Ljepota poroka u novom ruhu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend