Muzika film i TV

Nova knjiga otkriva kako je umro Brus Li

Iako je od smrti legendarnog Brusa Lija prošlo 45 godina, javnost još uvijek sumnja u uzrok prerane smrti holivudske zvijezde i majstora borilačkih vještina. Podsjećamo, Li je umro u 32. godini života. Zvanično, uzrok smrti je moždani edem, ali sada se javlja američki novinar Metju Poli, koji je objavio biografiju „Bruce Lee: A Life“, i za potrebe koje je intervjuisao više od 100 ljudi povezanih s Brusom; prijatelje, porodicu, kolege, kao i njegovu udovicu Lindu Li Kadveć i kćerku Šenon. On tvrdi da je Li umro od toplotnog udara, jer se i deset dana prije smrti srušio iz istog razloga.

“10. maja 1973. godine ušetao je u sobu za snimanje na jedan od najtoplijih dana u mjesecu. Ugasili su klimu kako ne bi uništili zvuk. Odmah se pregrijao i zavrtjelo mu se u glavi. Zatim je napustio sobu i srušio se na pod. Ustao je i vratio se u sobu pa se srušio ponovno i počeo se nasilno grčiti. Prebacili su ga u bolnicu, a doktori su sumnjali da mu je otekao mozak. I prvi kolaps tako izgleda kao slučaj toplotnog udara”, piše Poli u svojoj knjizi.

Brusova udovica Kadvel je u intervjuu „Los Angeles Timesu“ 1998, kazala kako je suprugova smrt uzrokovana oticanjem mozga zbog preosjetljivosti na sastojak koji se nalazi u Equagesicu.

“U vrijeme kad je umro, šuškalo se da su ga otrovali, da su ga uhvatile nindže, pa čak i da ga je neko ubio. Nema dokaza da se to desilo i da je to neko zataškao. Ja mislim da je umro zbog toplinskog udara, koji nije neuobičajen uzrok smrti mladih sportista”, kaže Poli.

Kako su izgledali njegovi posljednji sati, najbolje zna  glumica Beti Tin Pei, u čijem stanu je Li i umro i koja ga je zapravo posljednja vidjela živog. Ona mu je navodno dala Equagesic jer se žalio na glavobolju. Američki novinar je razgovarao i s njom. Zaključuje da je, danas 71-godišnja Pei, Brusu u to vrijeme nije bila samo ljubavnica, već zapravo najznačajnija veza u životu.

“To se događalo jako dugo i počeo je biti sve manje diskretan. Izlazio je s njom u grad gdje su ih svi mogli vidjeti. Mislim da joj je čitav život obilježen Brusovom smrću. To je rana od koje se nikad neće oporaviti. Bio sam iznenađen intenzivnošću njenih osjećanja za Brusa. Praktično, rekla je da je on bio ljubav njenog života. Bilo je zanimljivo razgovarati sa ženom koja je još zaljubljena u nekoga ko je umro tako davno. Njeni osjećaji još su uvijek jednako intenzivni”, napisao je Poli u knjizi, o čijem sadržaju se još nije oglasila Brusova supruga.

1 Komentar na "Nova knjiga otkriva kako je umro Brus Li"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend