Muzika film i TV

Novi hit Pola Mekartnija plagijat pjesme Jurice Pađena?

Jedan od najuspješnijih muzičara svih vremena Pol Mekartni je prošle godine objavio pjesmu „Confidante“ koja se čak 97% podudara sa pjesmom Jurice Pađena „Samo me draga ne ostavi“, koju je Jurica objavio 1997. godine na albumu „Izbrisani grafiti“.

Na pitanje da li se radi o plagijatu, Jurica je izjavio:

“Pretpostavljam da on to nije ukrao, nego je to vjerovatno isti način razmišljanja, što mi je veliki kompliment jer pjesma je iz istog tonaliteta, u potpuno istom tempu, napravljena je s akustičnim gitarama, oba aranžmana, ista je melodija“ i skromno zaključio da je njemu to bio znak i zadovoljstvo da radi zapravo u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Jurica je inače veliki obožavalac Bitlsa i laska mu poređenje sa Polom Mekartnijem.

“Preslušao sam taj album na kojem je ta pjesma koji je izašao prošle godine na jesen, nakon 40 godina prvi put, prvi na Billboardovoj američkoj top listi. Znači, imao sam pjesmu na prvom mjestu američke top-liste”, zadovoljno se nasmijao Pađen.

Osim internet softvera, da se radi o gotovo istim pjesmama, smatra i muzički kritičar Hrvoje Horvat.

“Teško bi bilo reći da je Pol Mekartni plagirao Juricu Pađena. Bila bi druga situacija sada da čuješ Mekartnija kako pjeva ‘Fratello’ ili ‘Običnu ljubavnu pjesmu’, to bi već bilo onako malo ozbiljnija krađa. Ovo je prije svega, i mislim da bi se obojica složili, da su zapravo samo slijedili neku istu inspiraciju”, govori Hrvoje Horvat.

“Spornu” pjesmu Jurice Pađena možete poslušati ovdje (od 41:52 minuta).

Send this to a friend