Muzika film i TV

Novi skandal: Bajaga ponovo nepoželjan u Hrvatskoj

Foto: Braca Nadeždić

Nakon otkazivanja koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu, vrlo je moguće da on i Instruktori neće da nastupe ni u Sisku 15. septembra, na Danima piva.

Saopštenja u kojem se traži zabrana odnosno otkazivanje nastupa Bajage u Sisku, poslale su Koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, kao i gradski ogranak udruženja dobrovoljaca Domovinskog rata grada Siska, na čelu s predsjednikom Antunom Perekovićem, piše hrvatski portal “Jutarnji”.

Prenosimo oba saopštenja.

U saopštenju Koordinacije braniteljskih udruženja Sisačko-moslavačke županije stoji:

“Kao Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko- moslavačke županije u kojima se okuplja većina branitelja sa područja Banovine i Sisačko-moslavačke županije smatramo da je neprimjereno i neumjesno dovođenje u Grad Sisak , grad hrvatskih pobjeda „estradnih umjetnika“ koji su za vrijeme Domovinskog rata na okupiranim područjima Hrvatske podržavali i nastupali za teroriste koji su okupirali trećinu Hrvatske, teroriste koji su činili nezamislive zločine nad hrvatskim braniteljima i nad civilnim stanovništvom, teroristi koji su razorili trećinu gospodarskih, kulturnih i civilnih objekata.

Pkesme koje je pkevao Momčilo Bajagić Bajaga kakvih se ne bi posramio ni jedan četnički vojvoda (uključujući i Boru Čorbu, njegovog nekadašnjeg gazdu i poslodavca) vrlo jasno govore koga je podržavao i bodrio: “Kreće armija, najjača na svijetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvijek armija srpska, i jednom zauvijek sve će da vas smrska“, “Lijepa vaša biće groblje.”.

Smatramo da dovođenje takvih “estradnih umjetnika“ pored toliko hrvatskih pjevača koji žive i rade i plaćaju porez u RH otvara rane stradalnika Domovinskog rata ne samo u Gradu Sisku nego i u cijeloj Hrvatskoj”, piše u saopštenju koje je potpisao Nenad Bužanić, predsjednik Koordinacije.

Sisački dobrovoljci Domovinskog rata takođe su objavili svoje saopštenje povodom najavljenog Bajaginog nastupa u Sisku.

“Povodom najavljenog koncerta Momčila Bajagić Bajage na manifestaciji Dani piva u Sisku dana 15. septembra 2018. godine, mi hrvatski dragovoljci, koji smo prvi stali u odbranu Republike Hrvatske protiv četničke horde, smatramo kako je neumjesno dovoditi ovakve umjetnike iz susjedne nam zemlje, a koji je tokom Domovinskog rata pjevao četničkim hordama i na taj način ih bodrio. Sisak je grad hrvatskih pobjeda i ponosni smo na njega. Kao borci za slobodu u Domovinskom ratu u miru propagiramo toleranciju i slobodu, ne širimo mržnju, ali smatramo kako je ovo previše s obzirom na okolnosti, s obzirom da naše majke, očevi, djeca, još uvijek tragaju za 1.500 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Smatramo da u Hrvatskoj imamo dovoljno odličnih pjevača i grupa koje se može angažovati na manifestacijama kao što je gore navedena. Željeli bismo dobiti objašnjenje ko je pozvao imenovanog pjevača u grad Siska dan prije obilježavanja pogibije našeg heroja iz Domovinskog rata Marijana Celjaka. U mjesecu septembru obilježavamo obljetnice najvećih stradavanja civila, hrvatskih branitelja i gradova i mjesta u Domovinskom ratu.

Tražimo zabranu nastupa Momčila Bajagića Bajage, isključivo zbog njegovog nastupa tokom Domovinskog rata kojim je bodrio ionako krvoločne horde četnika“, stoji u saoštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Siska, Antun Pereković.

O cijelom slučaju oglasila se Mirjana Žličarić, direktorka Turističke zajednice Grada Siska, koja je organizator događanja.

“Ovo je turistička manifestacija, a turizam ne poznaje granice. Ja sam protiv bilo kakvih zabrana. Neko je gospodinu Bajagiću dao radnu dozvolu da nastupa u Hrvatskoj i nama je to dovoljno”, izjavila je Žličarić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend