Muzika film i TV

Odlazak Denija Bojla napravio haos, da li Krejg ostaje?

Povlačenje reditelja Denija Bojla iz produkcije novog, 25. filma o Džejmsu Bondu, uslijed “kreativnih nesuglasica” mogao bi potencijalno da dovede i do gubitka zvijezde Danijela Krejga, piše “Gardijan”.

U detaljnoj analizi posljedica ovog postupka, britanski list tvrdi da se franšiza sada nalazi u haosu.

Tri mjeseca prije nego što je snimanje filma trebalo da počne, Bojl je otišao i ostavio producente u nebranom grožđu. Sada odlaganje planirane britanske premijere zakazane za 25. oktobar 2019. djeluje neizbježno, a nagađa se i da bi nesuglasice mogle da izazovu domino efekat i dovedu do odlaska Danijela Krejga.

Insajderi iz filmske industrije uvjereni su da se pomenute “kreativne nesuglasice” odnose na scenario koji je Bojl napisao sa svojim dugogodišnjim saradnikom Džonom Hodžom (Trejnspoting 1 i 2, Plaža, Sasvim neobičan život, Malo ubistvo među prijateljima). Taj scenario je, navodno, bio ono od čega Bojl nije želio da odstupi ni pedalj, a producenti su bili toliko srećni što su dobili pristanak reditelja da su zbog njega odložili već završen scenario dugogodišnjih pisaca za agenta 007, Nila Pervisa i Roberta Vejda. Njih dvojica su prethodno pisala scenario za šest filmova, sva četiri sa Krejgom i posljednja dva sa Pirsom Brosnanom.

Scenario Hodža i Bojla, različit u svakom pogledu, bavio se aktuelnijim temama nego što je to uobičajeno za jedan film o Bondu.

Lista likova, koja je procurila u javnost, nagovještavala je da će ključni negativac biti Rus, a Bojl je već sugerisao da bi film trebalo da bude relevantan u eri pokreta #MeToo i #TimesUp.

“Pišete u realnom vremenu. Da, prihvatate nasleđe Bondovog svijeta i pišete u tom svijetu, ali pišete i u modernom svijetu”, rekao je Bojl. On je takođe ukazao da bi film mogao da bude “kinematografski puč” – ideja je sjajna i nadamo se da će da funkcioniše, rekao je – u čemu su mnogi vidjeli i naznake rizičnog zapleta u kojem bi Bond bio zatočen većinu vremena, a možda bi na kraju i umro.

Rizična priroda ovakvog zapleta i kontroverzna pitanja današnjice koja bi film mogao da istražuje moguće je da su bili kamen spoticanja kod producenata. Filmovi o Bondu su se poigravali nekim elementima savremenog života, kao što je, recimo, inicijativa u “Spektri” da se terenski agenti zamijene virtuelnim špijuniranjem, ali hvatanje u koštac sa pitanjima seksualnog napastvovanja ili ruskog uticaja na geopolitiku vjerovatno je procijenjeno kao velika kocka, smatra Ketrin Šord iz “Gardijana”.

Iako su Danijel Krejg i reditelj Sem Mendes (Skajfol, Spektra) uspjeli da povrate milost liberalnih kritičara, produkcijska kuća vjerovarno nije željela da rizikuje odlazak velikog broja svoje ciljane publike, s obzirom na ogroman uloženi novac.

Scenario Bojla i Hodža vjerovatno neće preživjeti odlazak reditelja, što znači da će maloprije pomenuti scenario Pervisa i Vejda biti utegnut i spreman za produkciju, a cio projekat biti prerađen sa novim likovima i okruženjem. To će dodati barem još godinu dana odlaganja, što znači da film najranije može imati premijeru krajem 2020, ocjenjuje kritičarka “Gardijana”. To bi značilo pet godina pauze između dva filma o Bondu; jedina duža trajala je šest godina, ali zbog promjene glumca.

Ovo takođe može da znači i da će Krejg (50) odlučiti da odustane. Dok nije potvrđeno da će se vratiti kao Bond, uz Bojla, skoro godinu dana mediji su spekulisali da li će otići ili ne, pošto je 2015, promovišući “Spektru” izjavio sada već legendarnu rečenicu da bi radije prerezao vene nego što bi ponovo igrao Bonda.

Pošto mu je, kako je pisano 2016, nuđeno 150 miliona dolara da ipak ostane, prošle godine to je i potvrđeno, uz napomenu da mu je ovo posljednji Bond.

Nije poznata ni sudbina Bojlovog koscenariste Džona Hodža, kao ni scenografa Marka Tildslija. Najvjerovatnije će se i oni povući.

Za sada se kao moguće zamjene za Bojla pominju najveći favorit Kristofer Nolan, zatim Jan Demanž, Dejvid Mekenzi, Kristofer Mekveri, Ketrin Bigelou i Suzane Bir, dok “Indivajer” ima najradikalniji prijedlog: da se sam Krejg lati režiranja.

Send this to a friend