Muzika film i TV

Oskar 2019: Ovogodišna dodjela ući će u istoriju

Dodjela najprestižnije nagrade u oblasti filma, Oskar, ove godine biće po mnogo čemu drugačija od prethodnih.

U februaru biće održana 91. ceremonija dodjele Oskara, a ostaće upamćena po neobičnim nominacijama.

“Crni panter” u utrci za najbolji film godine

Marvelov film ovog je utorka zvanično postao prvi film o superjunaku koji je zavrijedio oskarovsku nominaciju u kategoriji Najbolji film – deset godina nakon što je Američka filmska akademija odlučila da zanemari Nolanovog “Viteza tame” u kojem je neponovljivu ulogu Džokera odigrao Hit Ledžer. Osim po nominaciji za najbolji film, Marvelov “Crni panter” ostaće upamćen i kao film s najvećom zaradom na bioskopskim blagajnama u prošloj godini u iznosu od 1,3 milijarde dolara.

Prva nominacija Spajka Lija za najboljeg reditelja

Iako je mnogima teško povjerovati u ovu činjenicu, hvaljeni američki reditelj ove je godine po prvi put nominovan u kategoriji Najbolji reditelj zahvaljujući filmu “BlacKkKlansman”, istovremeno postavši šesti afroamerički reditelj nominovan u navedenoj kategoriji.

Li je 1980. godine ostvario nominaciju u kategoriji Najbolji scenario za film “Učini pravu stvar”, a 1998. godine zahvaljujući filmu “Četiri djevojčice” nominovan je u kategoriji Najbolji dokumentarac. Godine 2015. američka filmska akademija dodijelila mu je počasni Oskar.

Lejdi Gaga prva osoba nominovana za Najbolju glumicu i Najbolju pjesmu u istoj godini

Iako je pjevačica Meri Džej Blajdž prošle godine nominovana u kategoriji Najbolje sporedne glumice i Najbolje pjesme, Gaga je uspjela da je nadmaši postavši prva osoba koja je u istoj godini nominovana u kategoriji Najbolja glavna glumica i Najbolja pjesm.

Netflixov film u oskarovskoj utrci

“Roma”, film Alfonsa Kuarona, u istoriju ulazi kao prvi Netflixov film nominovan u kategoriji Najbolji film. U trci je i za nagrede za najbolji scenario, strani film, produkcijski dizajn i dvije nominacije iz oblasti zvuka.

Gabriela Rodrigues– prva latinoamerikanka nominovana u kategoriji Najboljeg filma

Producentkinja Netflixovog filma “Roma”, postala je prva latinoamerikanka koja se nalazi u trci za osvajanje Oskara u kategoriji Najbolji film. Rodriguea je “Roma” producirala uz Kuarona, a njime su Meksikanci ponovno u trci za osvajanje Oskara u svim važnijim kategorijama nakon prošlogodišnjeg trijumfa meksičkog reditelja Giljerma del Tora i filma “Oblik vode”.

Alfonso Kuaron – prva osoba u trci za nagradu za Najboljeg reditelja i Najbolju fotografiju u istoj godini

Meksički reditelj zahvaljujući filmu “Roma” osigurao je sebi četiri lične nominacije za Oskara u kategorijama Najbolji film, Najbolji reditelj, Najbolji originalan scenario i Najbolja fotografija.

“Roma” ima čak deset nominacija, a Kuaron je ušao u istoriju kao prva osoba kojoj je u istoj godini pošlo za rukom biti nominovan  u kategoriji Najboljeg reditelja i Najbolje fotografije.

Bez voditelja

Prvi put u skoro 30 godina najveći filmski šou na svijetu-dodjela Oskara neće imati domaćina tj. voditelja.

Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku tako je na korak da ponovi jednu od najradikalnijih intervencija u istoriji dodjele svojih nagrada.

Variety javlja da će producenti odabrati niz poznatih zvijezda koji će predstaviti publici različite segmente. Odluka je donijeta kada je Kevin Hart, prethodno odabran za voditelja, odlučio da se povuče samo nekoliko sati kasnije, zbog prozivki na društvenim mrežama zbog desetak godina starih homofobičnih tvitova.

Koncept o dodjeli bez domaćina podijelio je ljude iz vrha Akademije i producente koji uveliko pripremaju ceremoniju, a kako javlja Variety na žurci poslije dodjele Zlatnog globusa mnogi izvršioci su se žalili na tu ideju.

Jedan medijski magnat istakao je da bi to moglo imati potencijalno fatalne posljedice, jer su domaćini često najveći mamac za publiku kada je riječ o tako glamuroznim TV prenosima, nešto poput dirigenta ili mašinovođe koji upravlja vozom.

Do sada je samo još jednom, prije tačno 30 godina, Oskar bio bez voditelja. Ta dodjela i dalje se pamti po zlu: producent Alan Kar i reditelj Džef Margolis smislili su 11-minutnu muzičku numeru umjesto uvodnog monologa, u koji je bila uključena i verzija “Proud Mary”, duet Snežane i Roba Loua, koji glumac i dalje pokušava da zaboravi.

Send this to a friend