Muzika film i TV

Oštre kritike na račun najskandaloznijeg filma u Kanu

Iako je film “Benedeta” u ovogodišnjoj trci za nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Kanu, pojedine scene u kojima se lezbejke opatice zadovoljavaju statuom Bogorice izazvao je oprečne reakcije kritičara i neviđenu pompu medija.

Pol Verhoven, reditelj filma, koji već ima sličnih iskustava u Kanu, dugo godina izaziva bijes feministkinja, a sada je posebno na udaru zbog eksplicitnih scena seksa dvije žene i to kaluđerice. Filmki kritičari scene nazivaju „bogohuljenjem“, a sve zbog toga što se opatice zadovoljavaju statuom Bogorice.

Pol, s druge strane, smatra da film samo oslikava običan život. Verhoven je snažno podržao svoj film na konferenciji za štampu koja je uslijedila nakon projekcije Benedete. Oštro je kritikovao „novi puritanizam“ koji je zahvatio bioskop, čak je išao do te mjere da je rekao da kritičari „ne žele da gledaju na stvarnost života“.

Film je napravljen po romanu „Neskromna djela: Život lezbijske kaluđerice u renesansnoj Italiji“ „Judith C. Brown.

„Ne možete govoriti o bogohulstvu, o nečemu što se dogodilo prije četiri stotine godina. Mislim da je to pogrešno“, rekao je režiser, navodeći da je veza između ove dvije žene zaista postojala u 17. vijeku.

Kako navodi „Noizz“, belgijska zvijezda Virginie Efira tumači nestašnu kaluđericu Benedetu Karlini kojoj je oduzet autoritet i (gotovo sve ostalo) kada je otkrivena njena strast prema koleginici monahinji. Velikobudžetni film, koji oduševljava prilično očiglednom erotičnošću, u trci je za glavnu nagradu u Kanu ove godine.

BBC je filmu dao pozitivne kritike. Proglasio ga je „žarkim istraživanjem vjere i organizovane religije“ i dao mu je ocjenu od pet zvjezdica.

Reditelj filma Pol Verhoven već je jednom izazivao kontroverzne u Kanu i to sa filmom „Niske strasti“, a zbog provokativnih scena u kojima glumi Šeron Stoun.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
King Henry
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
King Henry
Gost
King Henry

HAHAHAAHAHAHah sto kritike ? konacno malo realan prikaz stvari

Send this to a friend