Muzika film i TV Većina postera potiče iz Gane

Ovako su izgledali afrički posteri za blokbastere iz Holivuda

Tokom ’80-ih i ’90-ih, afrički umjetnici i dizajneri imali su zadatak da nacrtaju postere za holivudske hitove iz tog vremena i učine ih što uzbudljivijim, nezavisno od priče samog filma. Da stvar bude još bizarnija, mnogi od ovih pojedinaca su kreirali postere za filmove koje nisu ni gledali! Cilj je bio da što više ljudi pogleda film u bioskopu pa ako je pretjerivanje put do toga, njihov malo maštovijitiji prikaz na posterima je bio ohrabrivan.

Većina postera potiče iz Gane. U toj zemlji, ali i mnogim drugim afričkim državama nakon dobijanja nezavisnosti, vlasti su striktno kontrolisale uvoz tehnologije, a jedna od stvari koja nije bila masovno dostupna su bile velike mašine za štampu na kojima su se obično kopirali filmski posteri u drugim zemljama svijeta. Iz tog razloga, vlasnici bioskopa i distributeri filmova su morali da smisle drugačije načine promocije. Odlučili su da angažuju lokalne umjetnike da nacrtaju svaki plakat ponaosob.

U galeriji pogledajte kako su afrički umjetnici naslikali reklame za “Sam u kući”, “Namoguća misija”, “Matriks” i mnoge druge blokbastere.

Send this to a friend