Muzika film i TV

Ovdje nastaje filmska magija: Zavirite u radni prostor Džejmsa Kamerona

FOTO; Monica Wang

Džejms Kameron, jedan od najpoznatijih filmskih stvaralaca na svijetu, nikada ne miruje. Otkako je postao reditelj osamdesetih godina, gotovo da nije imao promašaj. Njegovi kultni filmovi, kao što su „Terminator 2“, „Titanik“ i „Avatar“, nagrađeni su Oskarom u više kategorija i ostvarili su zaradu koja premašuje nekoliko milijardi dolara.

FOTO: Art Streiber za Empire.

U deceniji koja je za nama, Kameron je pažljivo radio na četiri nastavka filma Avatar, ostvarenja s najvećom zaradom u svijetu. Lijepa je vijest da se premijera drugog dijela, poslije višestrukog odlaganja, očekuje 2020. godine. Simultanom produkcijom serijala upravlja se iz poslovne baze, koja je magična koliko i Kameronov opus.

FOTO: Art Streiber za Empire.

Kako je poznat po perfekcionizmu, reditelj je obraćao pažnju na mnoge detalje svog radnog okruženja u Kaliforniji.

FOTO: Monica Wang

FOTO: Monica Wang

„Mislim da je važno da se, kao neko ko se zalaže za zaštitu životne sredine, držim tog puta u svim oblastima života i umjetnosti“, rekao je osvrnuvši se na kancelarije urađene po ekološkim standardima.

FOTO; Monica Wang

Poslovni prostor nalazi se u zgradi kompanije Lightstorm Entertainment, koju je Kameron osnovao s producentom Lorensom Kasanofom 1990. godine. Zgrada je nekada bila u vlasništvu studija Marvel, tako da su poslije kupovine uvedene mnoge promjene da bi se napravilo „najzelenije mjesto za snimanje u Holivudu“. U značajna ekološka prilagođavanja ubrajaju se poseban sistem za filtriranje vode, flaše koje se mogu koristiti više puta, veganski jelovnik u trpezariji i jedan od najvećih solarnih panela u industriji zabave.

Dio enterijera inspirisan je filmom “Avatar”, kog je dizajnerka Linda Marej gledala najmanje osam puta da bi dobro obavila posao.

FOTO: Monica Wang

FOTO: Monica Wang

„Zaista sam željela da boje uradim kao što bi trebalo“, rekla je. Ostale prostorije, poput sale za projekcije, studija za jogu i dvije teretane, takođe su rađene prema ekološkim načelima kad god je bilo moguće.

„Šalili smo se u kancelarijama da bi trebalo da promijenimo ime kompanije Lightstorm u Avatarstorm“, rekao je Džon Landau, producent koji s Kameronom sarađuje od “Titanika”.

FOTO: Art Streiber za Empire.

FOTO: Art Streiber za Empire.

Landau dio kompleksa upoređuje sa muzejom, jer se u njemu nalaze rekviziti iz Kameronovih blokbastera. Biste plavih vanzemaljaca iz filma “Avatar”, replika čuvenog Terminatora, skulptura čudovišne kraljica iz filma “Osmi putnik” i druge filmske ikone dominiraju prostorom koji bi svaki filmofil poželio za sebe.

Iako vrata kompanije nisu otvorena za javnost, Landau je rekao da je lijepo vidjeti oduševljenje na licima ljudi koji rade u njoj ili mogu da je posjete. Sudeći po fotografijama, nije teško povjerovati mu na riječ.

Send this to a friend