Muzika film i TV

Ovih deset pjesama su bukvalno spašavale živote

Dobro je poznato da je muzika najbolji lijek pa se i hit Bee Gees-a “Stayin’ Alive”, već godinama promoviše kao najbolja pjesma čiji ritam treba pratiti pri reanimaciji srca.

Ali, ako vam stari disko hit nije po ukusu, Prezbiterijanska bolnica u Njujorku je sada objavila Spotify playlistu sa 10 pjesama čiji ritam odgovara ritmu koji treba držati kod masaže srca. Tako su se na ovoj listi našli i znatno moderniji izvođači poput Džastina Timberlejka.

“Stayin’ Alive” sa svojim ritmom od 103 bpm gotovo savršeno odgovara preporučenom ritmu od 100 do 120 pritisaka na grudi u 60 sekundi koje bi trebalo primijeniti kod kardiopulmonalne reanimacije. Uz to, pjesma je i toliko raširena da je postala odlično sredstvo učenja efikasnog zahvata za spašavanje života.

Dok u filmovima možemo vidjeti da masaža srca redovno izvlači ljude sa ponora smrti, u stvarnosti je ona uspješna u samo 10 do 12 odsto slučajeva, navode američki ljekari. Ali, isto tako se navodi i da masaža srca, ako počne da se primjenjuje u prvih nekoliko minuta nakon zastoja rada srca može da udvostruči ili čak utrostručiti izglede za preživljavanje.

Hitovi za reanimaciju:

Cecilia – Simon and Garfunkel

Hard to Handle – The Black Crowes

Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd

Rock Your Body – Justin Timberlake

I Will Survive – Gloria Gaynor

MMMBop – Hanson

Gives You Hell – The All-American Rejects

Heartbreaker – Mariah Carey ft Jay Z

Another One Bites the Dust – Queen

Send this to a friend