Muzika film i TV predstavlja pobjedu žrtava njegovih seksualnih napada

Pali div Holivuda: Presuda Vajnstinu pobjeda pokreta MeToo

Foto: Reuters/Jane Rosenberg

Osuđujuća presuda holivudskom mogulu Harviju Vajnstinu predstavlja pobjedu žrtava njegovih seksualnih napada, ali i pokreta MeToo s mogućim dalekosežnim posljedicama promjene ravnoteže moći između bogatih i uticajnih seksualnih predatora i njihovih žrtava, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Odluka porote u ponedjeljak je jedinstveni trenutak pokreta MeToo – objava da svaki muškarac koji je seksualno uznemiravao žene na radnom mjestu, bez obzira na njegove privilegije ili prestiž, može odgovarati, ocjenjuje Vašington post u uredničkom komentaru.

Porota je Vajnstina proglasila krivim po dvije tačke – za silovanje glumice Džesike Man u hotelu na Menhetnu 2013. i za seksualni napad na bivšu asistentkinju produkcije Mili Halei u njegovom stanu u Njujorku 2006.

Vajnstin je oslobođen po najtežim tačkama optužnice za predatorski seksualni napad koje su mogle da mu donesu doživotnu kaznu zatvore, ali to, kako ocjenjuje Vašington post, ne umanjuje značaj pravde u slučaju koji je bio opterećen složenim pravnim pitanjima, kao i društvenim i političkim tonovima.

Tužioci nisu imali forenzičke dokaze ili izjave svjedoka o tim napadima, već su se oslanjali na mučna svjedočenje šest žena kako je Vajnstin koristio svoj uticaj i obećanja o filmskim ulogama da ih prinudi na degradirajuće seksualne susrete. Uočljivo je, pa i ohrabrujuće, ističe američki list da je porota vjerovala Man i Halei, odbacujući pozivanje odbrane na stare mitove o žrtvama seksualnih napada koji dovode u pitanje njihove izbora i ponašanja.

Davno zakasnjela presuda Vajnstinu, koja mu može donijeti najmanje pet godina zatvora, pokazala je kako je zlostavljače teško privesti pravdi, posebno kad su bogati i moćni, kako je MeToo promijenio američki život i koliko društvo još treba da uradi, ocjenjuje Njujork tajms u uredničkom komentaru.

Vajnstinovi tužioci su uspjeli da probiju uobičajene prepreke u mnogim slučajevima seksualnih napada poput manjka materijalnih dokaza ili svjedočenje, ali su, ističe njujorški list, prevazišli još fundamentalniju prepreku – bazično nepovjerenje u žene koji iznose tvrdnje o seksualnim napadima.

Presuda Vajnstinu, ističe list, takođe znači i da se neka mjera pravde može ostvariti i da je ravnoteža moći između seksualnih predatora i njihovih žrtava počela da se mijenja.

Odluka porote mogla bi ohrabriti druge žrtve seksualnog nasilja da istupe, ali i tužioce koji razmatraju slične slučajeve, kažu pravni stručnjaci, iako je porota oslobodila holivudskog producenta po tri od pet tačaka optužbe, navodi Volstrit džurnal.

Presuda po dvije manje tačke može djelovati samo kao djelimična pobjeda tužilaca na Menhetnu, ali pravni stručnjaci kažu da bi presuda mogla imati dalekosežne posljedice, ukazuje list i dodaje da ta presuda pokazuje da će porote u MeToo eri vjerovati da se seksualni zločin može dogoditi u aktuelnoj vezi, čak i bez materijalnih dokaza.

Očekivalo se da Vajnstin pobijedi, zato što, iako je javnost bila dirnuta svjedočenjem desetina žena na sudu, bogati i uticajni muškarci s vještim advokatima obično pobijede, piše kolumnistkinja londonskog Tajmsa Dženis Tarner, ističući da je ključno što je pokret MeToo, koji je često optuživan za suđenje u javnom mnjenju, uspio da pobijedi u odgovarajućem pravnom procesu.

Vajnstinovi advokati su tvrdili da nije kriv za zločin, već samo za “loše ponašanje”, kako je, ističe se u tekstu, primoravanje mladih starleta u hotelskim sobama, zahtjevi za masažu, slobodno dodirivanje i skidanje žene, decenijama tretirano u filmskoj industriji.

Ljigavi izgovori o “lošem ponašanju” ovog puta nisu uspjeli, podvlači Tarner, dodajući da bogati muškarci i dalje imaju poluge moći u seksu, ali sada neće imati iluzije o zločinima zbog kojih bi mogli ispaštati, niti će žene pretpostaviti da im se neće vjerovati.

S presudom Vajnstinu, doba seksualne nekažnjivosti je mrtvo, ističe koluministkinja Tajmsa.

Presuda u Njujorku je tek početak procesuiranja Vajntsajna, pošto ga čekaju zasebne optužbe u Los Anđelesu, ukazuje Gardijan, dodajući da bi se “pali div Holivuda”, koji je iz sudnice izveden s lisicama na rukama, mogao suočiti s 25 godina zatvora i da će morati da se registruje kao seksualni prestupnik.

Tužioci u Los Anđelesu su podnijeli tužbe protiv Vajnstina za dva incidenta koji su se desila u dvodnevnom periodu. Optužnice uključuju nasilno silovanje, nasilan oralan seks i seksualnu penetraciju uz upotrebe sile, što bi mu, kako navodi Gardijan, moglo donijeti još 28 godina zatvora.

Send this to a friend