Muzika film i TV

Petar Božović: Došli smo do golih žena koje samo pokazuju svoje genitalije

U nastavku projekta “Vip Kinoteka”, sinoć je na Kalemegdanskoj terasi premijerno prikazana digitalno restaurirana kopija jednog od bisera jugoslovenske kinematografije, filma “Ljepota poroka” istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, prenosi Tanjug.

U filmu iz 1986. godine igrali su Mira Furlan, Milutin Mima Karadžić, Petar Božović, Alan Nuri, Mira Banjac, Eva Ras, Dobrila Chirković, Vesna Pećanac, Branko Babović i drugi.

“Nema Živka i to je veliki gubitak koji sa odstojanja vremena možemo da osjetimo, jer je vrijeme, kao neprijatelj stari i najveći kriterijum, odao priznanje njemu i njegovom djelu, da ga nije zaboravilo i stavilo ga je na vidno mjesto naše kulture”, istakao je Božović u izjavi za Tanjug.

Njemu lično je uloga Ðorđa (Žorža) značila mnogo jer je “u sebi razvio nešto što je imao, ali je pokazivao samo na parčiće”.

“Tu vrstu komedije koju sam volio i danas volim, da se ne prelazi opasna ivica i pretvori u karikaturu, već koja ima odbranu za lik koji tumačim. Bez obzira što je on takav, on je naš čovjek. Ako volimo naše ljude, volite ih sa svim manama, samo što treba znati ko je kakav”, rekao je Božović.

U zaostalim selima crnogorskog krša gdje je običaj da muž nevjernu ženu maljem ubije preko pogače, u siromaštvu živi mladi bračni par, Jaglika i Luka (Furlan i Karadžić), zavjetovan na doživotnu vjernost, koji prihvata poziv svog kuma Ðorđa (Božović) da siđu u primorje.

Na nagovor Ðorđa Luka pristaje da mu se žena zaposli kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, da bi pod uticajem dvoje mladih stranaca, koje zabavlja njena zbunjenost, Jaglika postepeno počela da oslobađa sputanu senzualnost.

“Društvo se nije mnogo promijenilo. To je tek začetak onoga što će sada biti, svi ovi tajkuni, sponzoruše, od morala u kome se nije smjelo otkopčati dugme do golih žena koje samo pokazuju svoje genitalije. A u suštini svega stoje žena i čovjek, koji gledajući sve te stvari odolijevaju svim iskušenjima”, istakao je Božović.

Ljepota je, smatra, velika opasnost.

“Kroz cjelokupunu istoriju čovječanstva, ona jeste prokleta. U nekim narodima su grebali lica lijepih žena da ne bi bile sjeme razdora”, dodao je Božović.

Send this to a friend