Muzika film i TV Kikice koje su obilježile djetinjstvo mnogih

Pipi Duga Čarapa danas slavi 75. rođendan

Vjerujemo da svako od vas zna ko je Pipi Duga Čarapa i da ste čitali knjige, a vjerovatno gledali i neki film. E pa ova vesela, jaka djevojčica, napoznatiji švedski imaginarni lik, danas slavi 75. rođendan.

Pipi Duga Čarapa (švedski Pippi Långstrump, ili punim imenom Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump), je najpoznatiji lik švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren.

Tokom zime 1941. godine, Karin sedmogodišnja ćerka Astrid Lindgren je bolovala od upale pluća. Dok je njena majka sjedjela pored kreveta i brinula o ćerki, Karin je rekla majci da želi da čuje priču o Pipi Duga Čarapa. Tako je Astrid Lindgren počela da priča priče o djevojčici izmišljenog imena, a one su se dopale Karin, a kasnije su ih čuli i njeni prijatelji koji su bili oduševljeni. Ona je izmislila djevojčicu sa crvenim pletenicama, čija je majka anđeo, a otac kralj Južnog mora i koja – osim majmuna gospodina Nilsona i konja čije se ime o originalnim djelima ne pominje – živi sama u vili Vilekuli.

U martu 1944, Astrid Lindgren nije mogla da se kreće jer joj je stopalo bilo povrijeđeno, počela je da zapisuje priče o Pipi i odlučila je da ih pošalje jednom švedskom izdavaču koji nije bio zainteresovan za štampanje ovakve knjige.

Njena ćerka Karin je za svoj 10. rođendan dobila ove priče na poklon, a široj javnosti su predstavljene 1945. godine. Naime, te godine je izdavač Rabén & Sjögren objavio konkurs za dječiju knjigu, Astrid Lindgren je malo izmijenila rukopis i poslala ga, a potom je osvojila prvu nagradu. Knjiga o Pipi Dugoj Čarapi je prvi put štampana za Božić 1945. godine i odmah postala je hit. Slijedile su još dvije knjige i nekoliko kraćih priča i slikovnica.

Kao što smo napisali prva knjiga je objavljena 1945, ali ne 21. maja. No tog dan je rođendan Karin Nyman, ćerke čuvene autorke za koju je ona i smišljaja priče, te Šveđani zato tradicionalno ovog dana obilježavaju rođendan Pipi Duge Čarape.

Pipi je neobična. Ona je najjača djevojčica na svijetu, ima pjegice i crvene pletenice koje stoje uspravno i nosi različite, dugačke čarape. Živi bez roditelja, u kući zvanoj Vila Vilekula, zajedno sa svojim pjegavim konjem Malim prijateljem (Lilla gubben) i majmunom Gospodinom Nilsonom. Pipi svima govori da je njena mama na nebu, a otac Efraim Långstrump je kralj na ostrvu Kurrekurreduttön u Južnom moru. Pipi se suprotstavlja odraslima, ne želi da ide u školu i ponaša se kako hoće. Ima punu vreću zlatnika, ali ne zna šta će s njima. Njeni su najbolji prijatelji Tomi i Anika. Oni misle da je Pipi zaista sjajna djevojčica, ali se dosadni i nemaštoviti odrasli stanovnici njenog mjesta s tim nikako ne slažu. Najbolji primjer je za to gospođa Priselius, čija je jedina želja da preseli Pipi u dom za napuštenu djecu.

Kada pročitate sve ovo jasno vam je da je u to doba, daleke 1945. godine priča o Pipi podigla prašinu, a zabilježene su i oštre riječi kritičara i uglednih profesora.

Međutim popularnost Pipi Duge Čarape dokazala je da je autorka bila u pravu kada je odlučila da pošalje rukopis na kokurs. Njene priče učinile su ovu Šveđanku najpoznatijom autorkom knjiga za djecu do danas. Njene priče, gledajući cio opus, objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primjeraka.

Astrid Lindgren je 1985. u Srbiji dobila Povelju Zmajevih dječijih igara. Umrla je 2002. godine u 95 godini, a doživjela je samo u Švedskoj više od 40 ekranizacija njenih priča o Pipi koju je glumilo sedam različitih glumica.

Send this to a friend