Muzika film i TV Hit za sva vremena

Pjesma Odiseja napisana je u gradskom prevozu

Svetislav Sveta Vuković bio je spiker, voditelj i legenda Radio Beograda i Radio-televizije Srbije. Mnogi ga znaju po brojnim emisijama, ali i po hitovima. Jer, Sveta je napisao gotovo hiljadu tekstova za razne muzičke žanrove: seriozne, zabavne, starogradske, dječje, narodne muzike… Osvajao je nagrade i priznanja na festivalima u Beogradu, Zagrebu, Opatiji, Ljubljani, Skoplju, Prištini, Novom Sadu, Budvi…

I čuvenu pjesmu “Odiseja” on je napisao, dok je muziku komponovao i aranžman uradio Vojkan Borisavljević. Naravno, otpjevao je Miša Jović, poznatiji kao Leo Martin. Ovu pjesmu ljubitelji muzike nazivaju hitom za sva vremena. Objavljena je 1973. godine u izdanju PGP RTS. A vjerovali ili ne, “Odiseja” je nastala u gradskom prevozu.

“Vojkan Borisavljević me pozove i kaže: “Sjedim u Skadarliji s Grkom koji je direktor i vlasnik jednog festivala. Traži, koliko sjutra, da napišemo pjesmu koja će da ide na Evroviziju. Piši!” Sjednem u autobus i razmišljam šta bi bilo dobro. Da bude i grčko i svjetsko, i pomislih – Odiseja. Pisao sam je na koljenima, na parčetu papira. Pošaljem mu je, a on me zamoli da je pošaljem Grku poštom. Nisam znao da se pošta za inostranstvo ne zatvara. I… nikada nije stigla. Javimo Miši Joviću, koji je otišao u Njemačku da pravi međunarodnu karijeru, i kažemo da će to da ide na Evroviziju. A on će: “Pa da prođem kao Sabahudin (Kurt). Da budem posljednji. Ja više nisam Miša Jović, ja sam Leo Martin. Doviđenja.” Ali…. ostalo već znate”, ispričao je u jednom intervjuu Vuković.

“Odiseja” je legendarna pjesma, jedna od onih koje se bez naročitog razmišljanja mogu uvrstiti u antologijske. Nju je Leo Martin izveo na “Jugoviziji” u Opatiji, 1973. godine (doduše, tadašnji izbor se zvao Dani jugoslovenske zabavne muzike), ali otišao na Evroviziju. Pobjedu je odnio predstavnik TV Sarajeva, Zdravko Čolić, koji je u Luksemburgu izveo pjesmu “Gori vatra” i zauzeo 15. mjesto od 17. takmičara.

Možda bi sličnu sudbinu imao i Leo Martin koji je na “Jugoviziji” te godine bio tek sedmi (iza “Korni grupe”, Krunoslava Slabinca…). Loš plasman ipak nije zasmetao “Odiseji” da postane jedna od pjesama za sva vremena.

Univerzalan, himničan tekst, snažna melodija i zanimljiv vokal, dali su pečat ovoj kompoziciji.

A “Lav iz Beograda”, kako su predstavljali Lea Martina dok je šezdesetih nastupao na turneji sa “Tigrom iz Velsa” Tomom Džonsom, sa pjesmom “Odiseja” se proslavio u Jugoslaviji i stekao status jednog od najpoznatijih jugoslovenskih šansonjera sedamdesetih godina 20. vijeka.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
So & TEKILANarcis ZgubidanPomorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

“… niko ne zna šta ga čeka, dan šta nosi …”

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

I pored svega,nikad ni približno nije na veliku žalost bio popularan,ko recimo luna đogani,miljana kulić zmaj od šipova i drugi mediski klovnovi,pitam se ko je kriv za to???

Pomorac
Gost
Pomorac

Prelijepa pjesma i odlican pjevac Leo Martin.

Send this to a friend