Muzika film i TV

Počeo festival u Veneciji, premijera i za crnogorsko-srpski film

U Veneciji je večeras svečano otvoren 75. filmski festival na kome će se za prestižnu nagradu Zlatni lav takmičiti 21 ostvarenje, a svjetsku premijeru na ovom prestižnom festivalu imaće i crnogorsko srpski film “Ti imaš noć”.

Scenarista i reditelj je Ivan Salatić, a “Ti imaš noć” započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štiboha.

“Ti imaš noć” je prvi dugometražni igrani film Salatića, koji je 2015. godine sa kratkim filmom “Dvorišta” takođe učestvovao na festivalu u Veneciji u okviru selekcije Horizonti.

Direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Dragana Baćović, kostim Lidija Andrić, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Nikola Medić.

Producenti filma “Ti imaš noć” su Dušan Kasalica i Jelena Angelovski ispred kuće Meander Film iz Crne Gore, dok je srpski koproducent Stefan Ivančić ispred kuće Non-Aligned Films.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Venecijanska Mostra igra na sigurnu populističku kartu. Nahon filmova “La la land” i “Smanjivanje” najstariji festival ponovo je otvorio pretendent na Oskara “Prvi čovjek” Dejmijena Čazela.

Sa mjuzikla, ovaj oskarovac prešao je na istorijsku priču. Riječ je o ostvarenju zasnovanom na knjizi Džejmsa Hansena o prvom čovjeku misije „Apolo 11“ i slijetanju na Mjesec.

U ulozi Nila Armstronga iz čije vizure je prikazano epsko putovanje 1969. godine pojavljuje se i holivudski zavodnik Rajan Gosling.

Filmove za Zlatnog lava, među kojima su ostvarenja oskarovaca braće Koen i Alfronsa Kuarona, ocjenjuje prošlogodišnji Venecijanski pobjednik i oskarovac Giljermo del Toro.

Venecijanski festival obilježiće i dolazak Emira Kusturice sa pričom o Hoseu Muhiki, najsiromašnijem državniku na svijetu, bivšem urugvajskom predsjedniku u kom je srpski reditelj pronašao posljednjeg heroja današnjice.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend