Muzika film i TV u 95 godini

Preminula Marija Perego kreatorka Topo Điđa

Kreatorka Topo Điđa Marija Perego preminula je u 95. godini. Ona je davne 1958. godine udahnula život ovom mališanu, svjesna da ga u tom trenutku pušta u veliki svijet bez mogućnosti da ga zaštiti od neizvjesnosti koja ga je čekala.

I zaista, vrlo brzo Topo Điđo prestao je da bude samo njen i postao svačiji, ušavši u dom ne samo italijanske, već i djece širom svijeta.

Njegov prvi dugometražni film „Magični svijet Topo Điđa“ (1962), snimljen u Italiji na engleskom jeziku donio mu je čak i pohvalu za glumu, kada je kritičar Njujork Tajmsa u svom tekstu napisao – „ko kaže da miš ne um9ie da glumi?“.

Vrlo brzo, Topo Điđo dobio je angažman u sada već legendarnoj američkoj emisiji The Ed Sullivan Show koja je najzaslužnija za njegovu kasniju popularnost.

Marija je bila ta koja je najčešće pokretala Điđa u ovoj emisiji, pomognuta kompleksnim mehanizmom od tri osobe zadužene za pokret i četvrte za glas, koje su zajedno činile da ova lutka veličine samo 25 centimetara dobije život.

Uslijedili su brojni animirani filmovi, dječije knjige, kao i lutke, linija dječije odjeće i obuće sa njegovim likom.

Manija koja je zavladala oko Điđa nije znala za granice, pa je on postao redovan gost japanskih i južnoameričkih domova, pojavljujući se čak i danas češće u programima stranih televizija, nego domaćih italijanskih. Od 1997. godine, Marija Perego i Topo Điđo obavljaju funkciju ambasadora UNICEF-a, a Điđo je ambasador Italije u Japanu.

Godine 2009, italijanska vlada izabrala je Điđa za zvanično lice kampanje osvješćivanja ljudi o virusu H1N1, što je podrazumijevalo njegovo pojavljivanje u televizijskim spotovima, novinama, časopisima, radijskim reklamama i bilbordima.

Topo Điđo (Topo Gigio, ili Miš Điđo) je sigurno jedini miš na svijetu sposoban da ugrozi globalnu popularnost Miki Mausa! Ova šarmantna lutka sanjivih očiju i dječijeg glasa, koja se prvi put pojavila na televiziji davnih šezdesetih godina, odavno je zaslužila status italijanske pop ikone. I poslije pola vijeka on ne prestaje da privlači pažnju što potvrđuje i skorašnja najava Holivuda o snimanju filma čiji će Topo Điđo biti glavni lik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Treno
Gost
Treno

80 tih San Remo u pause izmedju pjesama bio je Topo Djidjo👍

Send this to a friend